Patrick van Raalte en Debbie Groeneveld Europees Kampioen Sharpie 2009

Europees Kampioen Sharpie 2009In het Portugese Costa Nova zijn Patrick van Raalte (26) en Debbie Groeneveld (27) Europees Kampioen in de Sharpie klasse geworden. Zij wonnen de titel met overmacht voor Joost en Mark van den Hondel. Derde werden Francisco Calao en Antonio Pereira uit Portugal. Van 19 tot en met 24 juli is op verschillende locaties bij Costa Nova Europees Kampioenschap Sharpie verzeild. Deelnemers uit vijf verschillende landen streden om de titel.

Vooraf werd Van Raalte, Van den Hondel en Versteeg uit Nederland al getipt als titelkandidaten. Uit Duitsland werd veel verwacht van zesvoudig Europees Kampioen Klaus Eisenblatter. Portugees Francisco Caloa heeft de afgelopen jaren al een stijgende lijn laten zien in de Sharpieklasse, bovendien was dit zijn thuiswater.

Van Raalte kreeg al voor het kampioenschap een teleurstelling te verwerken. Zijn vaste bemanning Jaimie van Dorst moest vanwege familieomstandigheden zondagavond onverwacht terug naar huis. Op het laatste moment kon zijn reservebemanning en vriendin Debbie Groeneveld worden ingevlogen.

Vanwege de getijden waren er drie racing areas aangewezen waar gezeild kon worden. Op zee, op de rivier en in een soort zeehaven. Op maandag werden de deelnemende schepen de zee op gesleept, waar de hele dag is gewacht op wind. Er is nog een keer gestart, maar toen bleek dat het voor het merendeel van de deelnemers niet mogelijk was om de startlijn te halen, werd de race afgeblazen.

Op dinsdag was er wederom weinig wind, maar er werd een poging gedaan te zeilen in een arm van de zeehaven van Aveiro. De omstandigheden waren bijzonder met aan drie kanten containerschepen en daartussen in de boeien. Klaus Eisenblatter en Steffen Wussow leken het kampioenschap perfect te beginnen met twee eentjes en een drie, maar waren in een race te vroeg over de lijn. Na de rustdag op woensdag, werden er op donderdag drie races gevaren op de rivier. Van Raalte en Groeneveld waren oppermachtig met een vijf en twee eentjes. Vrijdag zou de beslissing in het kampioenschap geven, waarbij er opnieuw in de zeehaven gevaren kon worden. Klaus Eisenblatter bevestigde opnieuw zijn status met een eerste plaats in race 7. De laatste wedstrijd zou Van Raalte voor Eisenblatter moeten finishen om kampioen te kunnen worden. Hij koos echter voor een gedurfde strategie en zocht de Duitser voor de start op en bracht hem over de lijn. Dat zorgde bij beide boten voor een OCS. Aangezien het slechtste resultaat van Van Raalte/Groenveld een vijfde plek was en Eisenblatter al eerder een OCS had, was het kampioenschap direct beslist. Voor Patrick van Raalte was dit zijn eerste grote titel, na eerdere podiumplaatsen in het Nederlands en Duits Kampioenschap.

Patrick van Raalte: "Op zondag kreeg ik een teleurstelling te verwerken door het plotseling vertrek van Jaimie. Ik wist echter dat we door het vele trainen met Debbie niet voor de rest onder zouden doen. Deze week konden wij ontspannen en zonder druk varen, omdat ieder goed resultaat was meegenomen. Door constant voorin mee te varen, wisten we dat we op vrijdag sterke papieren in handen hadden."

Debbie Groenveld: "Voor mij was dit een vreemde start van het kampioenschap, omdat ik in instantie pas op donderdag aan zou komen als supporter. Gedurende de week groeide ons vertrouwen en dat resulteerde in deze mooie overwinning."

De Sharpiezeilers maken zich nu op voor de Nederlandse Kampioenschappen op de Westeinder van 11 tot en met 13 september. Er worden meer dan 35 deelnemers verwacht, waarbij ook Eisenblatter en Calao weer zullen deelnemen. De Nederlandse top is breed en er wordt veel verwacht van onder andere; Tom Weller/ Jeroen van Veen, Jan-Pieter Braam/Jeroen Liesveld, Eric Verkaik/Patrick Verkaik, Bart/ Lisa Kraan en uiteraard de Portugalgangers Patrick van Raalte/Jaimie van Dorst, Joost/Mark van den Hondel en Daan Versteeg/Arnold Mulderij.

Meer informatie over de Sharpie klasse is te vinden op www.sharpie.nl
Tekst: Daan Versteeg

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: