Heemskerk en Tentij op koers tijdens Westlandcup 2009

Het weekend van 26 en 27 juli stond voor de catamaranzeilers in het teken van de Westlandcup 2009. Een week na het Formule 18 WK in België hadden veel Nederlandse zeilers zich weer verzameld voor deze inmiddels traditionele race. In wisselende weerscondities deden Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij op hun bulthaup Hobie Wild Cat weer van zich spreken. Drie paaltjes en een tweede plaats waren voldoende om opnieuw de Westlandcup op hun naam te schrijven. De race om de ‘Groentecup’ wist Heemskerk voor de vijfde keer op rij te winnen en mocht daarmee de wisselbokaal mee naar huis nemen.

Het weekend begon met uitstel. Er stond teveel wind om de zeilers veilig van start te kunnen gaan. Uiteindelijk luwde de wind naar een straffe 18 knopen en kon de eerste, van een serie van drie races, worden gevaren. “We hadden een mooie start en waren meteen lekker op weg. Het was wel even aanpoten toen we aan de offset marker vast kwamen te zitten. De nodige keren het zwaard en de roeren omhoog moeten doen, maar uiteindelijk hebben we de pot toch weten te pakken. Dat was wel een lekkere opsteker na België en smaakte naar meer…”, vertelt Heemskerk. De wedstrijden erna werden stevige gevechten om de eerste 3 plaatsen uitgevochten met de gebroeders Larsen. De derde race werd met slechts vier knopen wind gevaren, waarna de organisatie het terecht tijd vond voor de barbecue op het strand.

Heemskerk en Tentij onder spiHeemskerk en Tentij onder spiZondag was het prima zeilweer met een bries tussen de 8 tot 14 knopen. Om 11:00 klonk het startschot voor de eerste race. Heemskerk: “We konden mooi druk varen onder heerlijke zeilcondities. Ook zondag was er weer een leuke competitie op het water, we hebben een leuke potjes kunnen knokken. Alles was immers nog mogelijk, niets was nog beslist.” Uiteindelijk pakten Heemskerk en Tentij voldoende punten om de eerste plaats in het Formule 18 klassement te verzilveren. Traditioneel is de laatste race op zondag de race om de ‘Groentecup’, een goedgevulde kist met groenten uit het Westland én de vereeuwiging op de wisselbokaal. Voor Heemskerk kwam het als een verrassing dat hij de wisselbokaal, na opnieuw een overwinning, mee naar huis mocht nemen. De afgelopen vijf jaar op rij wist hij, met wisselende bemanning (2x Marcelien de Koning, Jeroen van Leeuwen, Roland van Joolen en nu met Bastiaan Tentij), de ‘Groentecup’ te winnen.

Aanstaande woensdag is het duo alweer onderweg naar de Europees Kampioenschappen Hobie Cat in Italië. De eerste dagen zullen zij hier de Nederlandse Hobie Cat jeugd voorzien van een aantal clinics, volgende week zullen zij zelf meestrijden in het Hobie Tiger klassement. Alle laatste ontwikkelingen zijn te volgen via www.hobieuropeans.com

Winnaars F18 Klasse Westlandcup 2009Winnaars F18 Klasse Westlandcup 2009Top 3 Formule 18:
1. Heemskerk/Tentij (Hobie Wild Cat) 5 punten (1-2-1-1-(3))
2. G. Larsen/Dubbeldam (Nacra Infusion) 7 punten (2-(3)-2-2-1)
3. S. Larsen/Van Helden (Nacra Infusion) 11 punten ((5)-1-3-3-4)

Top 3 ‘Groentecup’:
1. Heemskerk/Tentij (Hobie Wild Cat)
2. G. Larsen/Dubbeldam (Nacra Infusion)
3. Casey/Boschma (Hobie Wild Cat)

De volledige uitslag van de Westlandcup is te vinden op de website van de KZVG (www.kzvg.nl)

www.hobiecat.nl

Foto's: Jasper van Staveren en Joyce Tentij

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: