Laat ons eens naar Cowes Week gaan...

Cowes Week20 Nederlandstalige teams aan de start tijdens Cowes Week 2009!
Meer dan 1000 boten met meer dan 15 diverse nationaliteiten, bevolkt met een slordige 8500 zeilende sportievelingen van alle leeftijden en verschillende sekse zullen op zaterdag 1 augustus van start gaan op één van de moeilijkste waters van Europa tijdens Cowes Week. Dat landen zoals Nederland en België niet kunnen wegblijven uit een internationaal zeil event zoals dit blijkt uit de wederom grote opkomst van onzentwege. En wat blijkt? We laten ons voornamelijk in het IRC veld zien. En wie gaat er zoal een gooi doen naar lof hier op de Solent?

IRC 1

In IRC 1 zullen de “Seawolf 2” van Henri Tinchant en de “Tonnerre de Breskens 3” van Piet Vroon hoofdzakelijk concurrentie krijgen van Jeff Blue en zijn Farr 45 “Espresso Martini”. Hoewel de 2 TP 52’s in hun klasse “Rio” en “Pace” ook nog wel met wat roet kunnen komen gooien mocht het een winderige week worden.

IRC 2

IRC 2 is best interessant, want in deze klasse vinden we de helft van onze vertegenwoordiging terug. Wie de grootste kanshebber is? Een moeilijke, maar volgens mij zal er om het been gevochten worden tussen de MAT 12 “Trust Alliance” van Sander Vos en de GS43 “Antilope” van Willem Wester. Deze zullen het dan weer moeten gaan opnemen tegen teams zoals de met Zuid Afrikanen bemande King 40 “Tokoloshe” en de Franse Ker 39 “Inis Mor”.

Verder zien we Francois Goubau met zijn “Moana” uit goede gewoonte weer aan de start verschijnen, de “Allard” van Rudi Floridor, de nieuwe “Weerga” van Wessel Liezenga en de oude “Weerga” die nu “Appel” heet van David de Graaf. De rode Salona 45 “Popov” van Hans Tak, “Serendipity”, “Soulmate” (oude “Checkmate”) en de Far 30 “Mummaduck”. Ja, in IRC 2 zal het warm worden aan de startlijn…

IRC 3

In de IRC 3 klasse start de “Tontin” terug van Wouter Borghijs met zijn A35 en de “Azzuro” van Dirk Deceuninck die me aan de telefoon wist te zeggen dat hij er nog niet 100% zeker van was of hij dit jaar wel zou mee doen.

IRC 4

Dat Johan Bol van de “A Boen” dit jaar een gooi gaat doen naar een podiumplaats is geen geheim. De moeilijkheid voor hem zal hem liggen in het feit dat de “Winsome” van Harry J Heijst die Cowes Week al een paar keer won in de zelfde klasse ook zal deelnemen. Dat de naam “Winsome” je bekend in de oren klinkt komt waarschijnlijk omdat ze de Sydney Hobart Race vorig jaar won. 3de Nederlandse deelnemer in deze klasse is Patrick Nieuwenhuijs met zijn First 42 “Blue Nose”.

IRC 5

De enige Nederlandse deelnemer in de IRC 5 klasse is de Seaqueste 32 “Lucifer” van Ilya van Marle die de op 1 na hoogste handicap heeft in deze klasse en dus betekend dat zij één van de snelste boten is in deze klasse.

1/4 ton

In de Quarter ton klasse vaart Berry Aerts er met zijn one off uit 1979 “The Itch”. Van alle 13 deelnemers heeft hij op papier de snelste boot. We zijn benieuwd hoe hij het er vanaf brengt…?

Extreme 40

Dan zijn we gekomen bij de laatste Nederlandstalige dame die niet zomaar de eerste de beste is. Carolijn Brouwer zal in de Extreme 40 klasse met Team Holmatro het onder andere moeten opnemen tegen grote jongens zoals James Spithill, Loïck Peyron, Frank Cammas, Nick Moloney, Shirley Robertson en Mike Golding. De IShares Cup zal slechts 3 dagen duren, van de 1ste tot en met de 3de augustus, en dit op een paar honderd meter van The Green en Egypt point voor Cowes. Als je in Cowes bent en niet moet varen, raad ik je aan om daar een kijkje te gaan nemen.

We zullen proberen u dagelijks op de hoogte te houden hoe de Belgen en Nederlanders het ervan terecht brengen.

www.cowesweek.co.uk

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: