Heemkerk en Tentij pakken 3e keer op rij North Sea Championship in Knokke

Heemkerk en Tentij pakken voor de derde keer op rij de North Sea ChampionshipDit weekend werd in Knokke (Belgie) de jaarlijkse Formule 18 North Sea Championship gezeild. Onder lastige lichtweer condities was het weer een waar schaakspel op het water voor de vijfenveertig boten. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij trokken met hun zwarte bulthaup Hobie Wild Cat aan het langste eind. Op de tweede plaats eindigden Coen de Koning en Thijs Visser. De derde plaats was voor Francois Morvan en Mathieu Vandame. Voor veel zeilers was dit weekend een mooie generale repetitie, op 11 juli aanstaande start namelijk het wereldkampioenschap Formule 18 op dezelfde locatie.

Ondanks de matige wind was het toch een mooi wedstrijdweekend in de Belgische badplaats. De organisatie heeft de handen flink uit de mouwen moeten steken om bij ieder race de baan weer tijdig in de wind te leggen. Op zowel zaterdag als zondag stond er een bries tussen de 6 en 11 knopen. “Op zondag was het redelijk bizar. De wind draaide gedurende de vier races ongeveer 100 graden! We starten zondag noord/noordoost en zijn met noordwest/west geëindigd”, aldus Tentij.

Spannend
Heemskerk en Tentij zijn klaar voor de WK F18 volgende weekHeemskerk en Tentij zijn klaar voor de WK F18 volgende week“De laatste race was nog wel spannend. Het hijsen van de spinaker ging 'zwaar', later bleek dat de val niet meer in het blokje bovenin de mast liep. We hebben onderweg overleg gehad wat te doen. De laatste optie was de boot om te gooien om zo de lijn weer vrij te krijgen. We hebben tijdens het downwindse rak de val wat ruimte gegeven en vlak voor de gate liep de val weer in het blok. Scheelde ons weer een zwempartij”, vertelt Tentij.

Voorbereiden
Veel zeilers waren alvast naar Knokke gekomen om te trainen voor het WK Formule 18 over een week. Heemskerk: “Wij zijn hier al de hele week aan het trainen en analyseren. Inmiddels kennen we de verschillende lokale omstandigheden al aardig goed. Het voelt ondertussen al als thuiswater.” Aankomende week zullen veel internationale zeilers arriveren om de wateren te gaan verkennen. De organisatie heeft in ieder geval haar draaiboeken met goed gevolg kunnen toetsen.

Uitslagen Top 3:
1. Heemskerk/Tentij (Hobie Wild Cat)
1-(BFD)-6-4-1-4-5: 21 punten
2. De Koning/Visser (Nacra Infusion)
10-(BFD)-2-8-5-1-3: 29 punten
3. Morvan/Vandame (Shockwave F18)
18-1-1-2-(19)-10-4: 36 punten

www.hobiecat.nl
www.rbsc.be
www.f18worlds2009.com

Foto's: Jasper van Staveren/Sailshoot.com en Marleen Neirinckx

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: