Cowes Week 2009 dag 1 - Antilope wint in IRC 2

Antilope wint Cowes Week 2009Stralend weer, licht briesje, 32°C, lekker zeilweer, allé echt zomerweer! Als iemand dit schrijft over deze eerste dag van Cowes Week 2009... dan was hij zeker en vast op een andere plek in de wereld, maar niet hier. De hele namiddag heeft het van die motregen gedruild en heeft de wind tussen de 15kn en (afnemend in de namiddag) de 8kn gespeeld. Antilope wint in IRC 2 voor Moana en in IRC 1 wordt Tonnerre 3de. De oude Weerga is voor de nieuwe Weerga, de Seawolf II heeft een aanvaring en Winsome wint eens een keertje niet.

IRC 1 Queens Cup, de 2 TP’s (Rio en Pace)worden 1 en 2 op respectievelijk 35min en 26min in real time voor de Tonnerre de Breskens van Piet Vroon die 3de werd. Seawolf II heeft een incident (bakboord stuurboord gedoe) gehad met Dark en Steamy waarbij Seawolf in fout was. De schade op Seawolf is reeds gerepareerd en deze jongens zullen morgen gewoon weer aan de start verschijnen.

IRC 2 Antilope strikes big time! De door Belgen en Nederlanders bemande GS 43 zet een stempel met hun naam op deze eerste dag door 2min40 voor de 2de boot over de finish te varen. Moana haalt een 2de plek op 3 sec voor de Franse Inis Mor. De Soulmate (oude Checkmate) wordt knap 6de, Trust Alliance (Foxy) wordt 9de, Allard 14de, maar die hebben nog een protest lopende. Dan een Nederlands onderonsje tussen de Appel (oude Weerga) wordt 18de op 40sec voor de Weerga, welke dan 19de wordt op 8sec voor Serendipity. De Far 30 Mummaduck wordt 29ste en de Popov 33ste van de 42 deelnemers in dit veld.

IRC 3 De Azzuro wordt 19de op een 10min van de eerste, en de Tontin vinden we terug op een 23ste plek in een veld van 48 boten.

IRC 4 Winsome komt voor de A Boen aan (Johan Bol stond er zelf versteld van) en wordt 3de. De A Boen heeft het een beetje moeilijk met de 34.7’s die hier ook met genakker varen wat op deze Solent courses idealer varen is dan een normale spi. De A Boen jongens worden 10de op 7minuten van de eerste boot. Morgen doen we het beter zei Johan Bol nog, en de Blue Nose wordt 31ste, dit in een veld van 39 boten.

IRC 5 In deze klasse doet de enige Nederlander het niet zo slecht, de Lucifer vaart mee vooraan in het middenpak en wordt 13de van de 37 boten.

In de Quarter Ton klasse vergeten de heren van The Itch hun resultaat door te geven waardoor ze onderaan de lijst komen met een NOD. Anders hadden ze vooraan in het midden geëindigd.

In de Extreme 40 klasse werden er 6 wedstrijden gevaren en het is Pete Cumming van Team Oman Sail Masirah die hier de touwtjes in handen had vandaag. Hij won 5 van de 6 wedstrijden. Team BMW Oracle die leider in het klassement is heeft zijn kat gestuurd en is er dus niet bij en Frank Cammas is ook niet van de partij daar hij momenteel het record probeert te verpulveren over de Atlantische Oceaan.

Morgen beloofd het weer meer in de richting te zijn als waar we dit bericht mee begonnen zijn...

www.cowesweek.co.uk
Foto: Rick Tomlinson

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: