Heemskerk en Tentij succesvol tijdens EK Hobie Cat 2009 - Italië

Mooie gevechten in de Hobie Tiger fleetZaterdag 8 augustus was de laatste dag van het EK Hobie Cat 2009 in Italië. Door het uitblijven van wind werden er zaterdag geen races meer gevaren. In de Hobie Tiger klasse pakten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij de Europese titel. De Hobie 16 titel ging naar het Zwitserse duo Shuwalow/Colling. In de FX-One was de Spaanse Michael Bokum het sterkst. Jorg Stoltenberg nam de eerste prijs bij de Hobie 14’s mee naar Duitsland.

Heemskerk en Tentij maken de laatste meters richting de finishHeemskerk en Tentij maken de laatste meters richting de finishMet dertien overwinningen op rij waren Heemskerk en Tentij duidelijk in hun element. “Niet eerder hebben we meegemaakt dat met zoveel overmacht een Europees Kampioenschap is gewonnen”, aldus Fritz-Ruediger Klocke die de prijzen uitreikte. Een week lang hebben beide heren gestreden voor zowel het Italiaans als het Europees Kampioenschap Hobie Tiger. “We hebben een mooie week achter de rug. Met de voormalig regerend Italiaans kampioenen hebben we vaak mooie gevechten gehad. Door de baan iedere race opnieuw goed te analyseren hebben we constant goed voorin kunnen varen. De weersomstandigheden veranderen hier soms om de tien minuten waardoor geen race hetzelfde was. Bastiaan heeft tijdens de races goed geanalyseerd waar de windbanen zich bevonden, ik heb me op de bootsnelheid geconcentreerd”, vertelt Heemskerk. De Belgische deden de hele week voorin het veld mee, maar misten het podium maar net en werden vierde.

De Belgische Simon Rombaut en Lucas Beckers werden overall vierdeDe Belgische Simon Rombaut en Lucas Beckers werden overall vierde Naast de prestaties werd ook de sportiviteit van de Nederlanders geroemd. Tijdens de laatste racedag brak een van de Italiaanse boten tussen de races een spival. Aan onze volgboot hebben zij gevraagd snel wat materialen uit de trailer te gaan halen zodat zij de zaak voor hun konden repareren. Slechts vijftig seconden voor de start waren ze klaar en kon de boot alsnog haar race vervolgen.

Hobie 16
Tim Shuwalow en Cecilia Colling pakken EK Hobie Cat 2009Tim Shuwalow en Cecilia Colling pakken EK Hobie Cat 2009Bij de Hobie 16’s pakten Tim Shuwalow en Cecilia Colling voor Zwitserland de Europese titel. Met slechts 21 punten uit twaalf wedstrijden waren zij een maatje te groot voor hun directe Italiaanse concurrenten. Taylor Booth heeft zijn vader Mitch in ieder geval kunnen laten zien dat hij goed op dreef is. Taylor eindigde als 5e, Mitch zeilde met zijn jongere zoon Jordy uiteindelijk een overall 9e plaats. Beste Nederlanders zijn uiteindelijk Rob Sprij en Mathijs Pauli geworden met een 32ste plaats. Sprij en Pauli stonden tot donderdag nog 12e in het klassement. Een opstootje dankzij enkele dronken jonge Engelsen gooide echter roet in het eten. Pauli had, na behandeling, een aantal hechtingen en moest ieder contact met water vermijden. “Het is jammer maar niet anders. We hadden goeie kansen om voorin mee te kunnen blijven doen. Volgend jaar beter”, aldus Pauli.

FX-One & Hobie 14
In de FX-One klasse beklom de Spaanse Hobie FX-One bij boeirondingHobie FX-One bij boeirondingMichael Bokum de hoogste trede van het podium met 19 punten uit 13 wedstrijden. De Nederlanders David van Aart en Marleen van Nes werden respectievelijk 6e en 9e. In de Hobie 14 klasse werd het een Duits onderonsje. Jorg Stoltenberg was uiteindelijk, met slechts twee punten verschil, te sterk voor Broder Diedrichsen. Oliver Stoltenberg werd derde.

Alle Nederlandse en Belgische zeilers zijn inmiddels weer thuis aangekomen. Velen maken zich op voor het Nederlands Kampioenschap Hobie Cat wat volgende week in Zandvoort zal worden gehouden. Meer informatie via de website van de Watersport Vereniging Zandvoort (www.wvz.vuurwerk.nl).

www.hobiecat.nl
www.hobieuropeans.com

Foto’s: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: