Nederlandse zeilsters winnen zilver op EK matchracen

Nederlandse zeilsters winnen zilver op EK matchracenDe Nederlandse zeilsters pakken verrassend de zilveren medaille op de Europese Kampioenschappen matchracen in Middelfart Denemarken. Ze verloren in de finale met 2-0 (best out of three) van het Duitse team van stuurvrouw Silke Hahlbrock. Op de laatste dag 9 augustus 2009 stonden nog vier wedstrijden gepland in de beslissende kwartfinale round robin met de beste acht teams.

Uiteindelijk is deze poulefase, wegens een gebrek aan wind, afgebroken na vier gezeilde wedstrijden van de zeven. Op dat moment hadden Annemieke Bes, Renee Groeneveld, Jildau ter Horst, Mijke Lievens en Brechtje van der Werf samen met het Duitse team de beste score en kwamen om die reden in de finale van de Europese kampioenschappen van deze nieuwe Olympische matchrace klasse.

In de laatste gezeilde poulewedstrijd namen de Nederlanders het al op tegen de favorieten. De Duitsers hadden nog maar een enkele wedstrijd verloren gedurende het hele evenement. Het tweede verlies leden onze oosterburen tegen de Oranje-zeilsters. De Nederlanders wonnen de start en zeilden, in de steeds verder afnemende wind, langzaam maar zeker weg van hun tegenstanders. Doorslag gaf de goede start maar ook de ervaring die Groeneveld, Bes en Van der Werf in de Yngling hebben opgedaan in soortgelijke superlichte omstandigheden in voorbereiding op de Olympische Spelen van China.

In de finale gingen de Nederlanders in de eerste manche nog aan de leiding maar werden door hun tegenstanders ingehaald en kwamen daarmee op een 0-1 achterstand. Ook in de daarop volgende race, in een afstervende wind, moesten de Nederlanders de Duisters voor laten gaan. Daarmee was de strijd voor het goud beslecht in het voordeel van het team van Silke Hahlbrock.

(foto: Mick Anderson, rechtenvirj voor de media, vlnr Brechtje van der Werf, Jildau ter Horst, op de rug Annemiek Bes en arm van Mijke Lievens en Renee Groeneveld)

Dit resultaat en de vierde plaats tijdens Kieler Woche 2009 sterkt de voorstanders van een mogelijke matchrace campagne in voorbereiding op de Olympische spelen van Londen 2012. Het Nederlandse Watersport verbond zal na het World Cup evenement ‘Sail for Gold’ in Weymouth een beslissing nemen over het vervolgtraject van deze tot nu toe succesvolle Nederlandse matchrace-pilot.

Annemieke Bes zei op de vraag of ze goud hadden verloren of zilver gewonnen het volgende: “We hebben het zilver gewonnen natuurlijk. We gingen hier heen om meer ervaring op te doen. Het ging echter steeds beter en beter en we zaten ineens in de kwartfinales. Daarin ging het weer beter en zo winnen we uiteindelijk het zilver. Echt gaaf.”

Renee Groeneveld zei: “We moesten echt wennen aan dit soort zeilen in zo een grote boot met vijf mensen. Dat is best heel anders. Hoe maak je optimaal gebruik van elkaar. We moeten bijvoorbeeld niet allemaal tegelijk praten maar ook weer niet te weinig. Hoe varen we de boot. Dat allemaal ging steeds beter. We groeiden in het evenement.”

Coach Klaartje Zuiderbaan zei; “Ze zeilden sterk de laatste races, ze waren in vorm. We begonnen hier niet zo sterk maar ze werden steeds sterker. Ze hebben veel geleerd en snel geleerd de afgelopen maanden. Bijvoorbeeld, we hebben een paar manoeuvres besproken en getraind waarmee je je tegenstander kan afschudden. Eerst waren de dames sceptisch en zeiden dat het niet mogelijk was, maar nu zie ik ze tegenstanders aftroeven op die manier. Ik ben heel trots op die meiden.”

Foto: Mick Anderson, vlnr Jildau ter Horst, Brechtje van der Werf, Renee Groeneveld, Annemiek Bes.

Website event: http://www.m-r-d.dk
Video nieuws bericht (VNR): www.topzeilen.tv

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: