Watersportverbond opent in 2010 een eigen InnoSportLab

  • Author: Ice
    Date: do, 13/08/2009 - 18:06

Watersportverbond opent in 2010 een eigen InnoSportLabHet Watersportverbond en InnoSportNL zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een eigen sportinnovatiecentrum in Scheveningen, een zogenaamd InnoSportLab. Nu de Delta Lloyd kernploeg is neergestreken in Scheveningen ontstaat een unieke kans om daar een InnoSportLab op te zetten voor het zeilen. Hiermee krijgt zeilen als derde sport in Nederland een dergelijke gespecialiseerd sportlaboratorium, na zwemmen (De Tongelreep in Eindhoven) en schaatsen (Thialf in Heerenveen).

Samenspraak

Het InnoSportLab zal naar verwachting in januari 2010 worden geopend. In nauwe samenspraak tussen coaches, (top)sporters en experts van kennisinstellingen en bedrijven zal voortdurend worden gezocht naar verbeteringen op het gebied van materialen, hulpmiddelen, trainingsmethoden en voeding.

Kwartiermaker

Niet alleen het watersportverbond en InnoSportNL, de centrale organisatie achter de InnoSportLabs, staan achter het initiatief, maar ook NOC*NSF en de gemeente Den Haag zijn enthousiast en bieden ondersteuning.

Cees van Bladel, zelf oud topzeiler en dagelijks werkzaam op het terrein van sportinnovaties, is door InnoSportNL als kwartiermaker aangetrokken. Hij gaat de komende maanden de organisatie van het InnoSportLab Zeilen opzetten en tegelijkertijd een aanzet geven tot een zestal concrete projecten.

Onderzoeken, meten, testen

Deze projecten richten zich in eerste instantie op de topsport, maar zodra het InnoSportLab draait, kunnen ook bredere innovaties voor de zeilsport opgepakt worden. Het InnoSportLab zal een infrastructuur gaan vormen die het voor bedrijven en kennisinstellingen mogelijk maakt om allerlei aspecten rond de boot en de zeiler te onderzoeken, te meten en te testen. Van hydrodynamica, stijfheid van masten of coating tot voeding, fysiek of tactiek.

Met de TU Delft, VU Amsterdam en Haagse Hogeschool lopen gesprekken over onderzoek en studentenprojecten. Ook zijn bedrijven als AMB Sport Track en DSM al betrokken bij lopende innovatieprojecten.

Foto: Met een laser wordt de rompvorm van een 470-boot ingescand. Met deze 3D-informatie is in aanloop naar de Olympische Spelen in China de Nederlandse 470-boot geoptimaliseerd.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: