Caribische omstandigheden tijdens Flevorace / ORC kampioenschappen Noord

Caribische omstandigheden tijdens FlevoraceBij Enkuizen werd afgelopen weekend onder Caribische omstandigheden de Flevorace gezeild. Het ging hier tevens om de Noordelijke ORC kampioenschappen. Zeilen zoals je het graag meemaakt! Grote wedstrijdvelden. Hoge temperaturen zodat korte broek en t-shirt aan konden. En windsterktes tussen de 0 en 25+ knopen, zodat ieders windvoorkeur aan bod kwam. En een uitstekende wedstrijdleiding die goed gebruik maakte van baanwijzigingen en inkortingen.

Laatste rak loterij

Op dag 1 stond voor de ORC klassen een lange baan op het programma, die voor het grootste deel met een zuidwestelijke 8 knopen werd gezeild. Het laatste rak viel de wind echter compleet weg doordat nieuwe wind vanuit het noorden de zuidwestelijke wind wegdrukte. Het hele achterveld kon hierdoor sterk oprukken. Er ontstonden grote zeer plaatselijke verschillen in windsterkte, waardoor het gebeurde dat de ene boot compleet in de windstilte lag, terwijl 50 meter verder een andere boot bijna broachte! De volgorde werd hierdoor behoorlijk op zijn kop gezet! De S34 van Erik van Vuuren hier praktisch geen last van. Deze boot was al gefinisht voordat dit alles gebeurde.

Toenemende wind

De tweede dag gaf ook weer veel zon tijdens de windward – leeward wedstrijden. De wind begon zo rond de 14 - 16 knopen uit het west – zuidwesten. Tijdens de eerste twee potjes was de richting niet constant , zodat er tactisch veel te halen viel. Elke wedstrijd bestond steeds uit twee korte lussen, zodat goed starten ook van groot belang bleek. Het venijn van deze dag zat ook weer eens in de staart. De wind trok tijdens de wedstrijd behoorlijk aan tot 25+ knopen. Hierdoor werd het laatste spinakerrak spectaculair voor de toeschouwers. Heel wat deelnemers liepen uit het roer of gingen in de chinees. Hier en daar hield men de spullen helaas ook niet helemaal heel.

Geen grote wisselingen in klassement

De laatste dag van het evenement betrof wederom een lange baan wedstrijd. Een prachtige zonnige zeildag waarin spinaker- en kruisrakken elkaar afwisselden. Met een iets toenemende wind van 10 tot 16-17 knopen. De wedstrijd werd aan het eind ingekort, waardoor het evenement werd afgesloten met een prachtig kruisrak van ca 5 mijl. De top van de klassementen voor de ORC klassen kenden op deze laatste dag geen grote veranderingen meer.

Einduitslag (tevens ORC kampioenschappen Noord)

ORC 1
1.Silveren Swaen, P.H.J. Bakker
2.Isobar, R. Kamstra
3.Appel, T. van Elst

ORC 2
1.S34, E. van Vuuren
2.Bedrijfstrainers, D.J. Verdoorn
3.FunX, B. Jansen

ORC 3
1.Lyra, J. Zandt
2.Creekwater, W.E. Garschagen Jr.
3.GanXo, Fr. Zaun

ORC 4/5
1.Impuls, C. Baas
2.Furie, B. Hoefsloot
3.Aristo, A.D. Swieb

Tekst: Rob Schutte
Meer info: Flevo Race

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: