Mooi wedstrijdweekend tijdens NK Hobie Cat 2009

Start Hobie Wild Cat en Hobie Tiger tijdens NK Hobie Cat 2009Op zaterdag 15 en zondag 16 augustus werd voor de kust van Zandvoort het jaarlijkse Nederlandse Kampioenschap Hobie Cat gezeild. Op beide dagen was het voor alle zeilers flink aanpoten. Het Wepro sailingteam met Oscar Zeekant en Wybe Schuitema pakte dit jaar de eerste plaats in de Hobie Wild Cat klasse. Gerard Loos en Sander Schuurman waren het sterkst in het Hobie Tiger klassement.

De hoogste podiumplaats bij de Hobie 16’s (zonder spi) was voor Rogier Duindam en Sonja Steenvoorden. Bij de Hobie Dragoons lieten Corien Visser en Dominique van Asselt, met een welverdiende eerste plaats, duidelijk zien dat zij klaar zich klaar maken voor de volgende stap. Hobie FX One zeiler David van Aart was het ‘sterkst’ in zijn klasse.

Veel gespannen gezichten op zaterdag langs de Zandvoortse waterlijn. Iedereen zet de verstaging toch even een tandje strakker. De weergoden waren duidelijk, het wordt knallen vandaag. Een dikke windkracht vijf, gecombineerd met zeer hoge golven, maakte het de zeilers vooral zaterdag niet makkelijk. Veel boten kwamen dan ook niet ongeschonden uit de strijd. Een combinatie van een storm ter hoogte van Engeland én de flinke bries, resulteerde in voor zeer hoge golven. Soms zelfs rond de drie meter hoog! Ondanks de zware condities hadden zowel zeilers als de wedstrijdcommissie er veel zin in. Op beide dagen werden drie races gevaren, wat voor iedereen goed te doen bleek. Zaterdagavond was het weer traditioneel feest op het Zandvoortse strand waar zowel de sterke verhalen, ervaring als aanvaringen tijdens de barbecue werden uitgewisseld.

Hobie Wild Cat
Oscar Zeekant en Wybe Schuitema waren iedereen te snel afOscar Zeekant en Wybe Schuitema waren iedereen te snel afIn de nieuwe Hobie Wild Cat klasse werd het een spannend weekend. Een aantal wedstrijdzeilers is sinds begin dit jaar overgestapt van de Hobie Tiger naar de nieuwe boot. Oscar Zeekant en Wybe Schuitema, vorig jaar nog Nederlands kampioen in de Hobie Tiger klasse, waren op de Wepro Wild Cat het snelst. Jorden Veenman en Mischa de Munck pakten een mooie tweede plaats op de zwarte bulthaup boot. Als derde mochten de Wepro zeilers John Casey en Claske Boschma het podium betreden. “We hebben mooie races kunnen varen. De boot is in ieder geval erg snel en we hebben mooi kunnen sparren met de andere Wild Cats en goed kunnen toetsen hoe de boot zich houdt onder deze heftige condities”, aldus Oscar Zeekant.

Hobie Tiger
Gerard Loos en Sander Schuurman pakken het NK Hobie Tiger 2009Gerard Loos en Sander Schuurman pakken het NK Hobie Tiger 2009In de Hobie Tiger klasse waren het ‘nieuwe’ namen die voorin meededen. Gerard Loos en Sander Schuurman waren het hele weekend oppermachtig. Door enkel paaltjes te varen waren zij de terechte winnaar in deze klasse. Op de tweede plaats eindigden Martijn Elhorst en Peter Schouten. Voor het eerst konden ook Bas Paumen en Mark de Ruiter het podium betreden. “Jarenlange training, zoveel mogelijk wedstrijden meevaren én een doel hebben om naartoe te werken. Dan is het gewoon geweldig dat je hier dan toch een keer staat!”, aldus een zichtbaar blij verraste Paumen. Niet alleen Nederlanders, maar ook de Belgen Simon Rombaut en Lucas Beckers waren opnieuw van de partij. "Het was wel even wennen voor ons. Dit soort heftige omstandigheden hebben we bij ons eigenlijk niet. Zaterdag was het best zwaar, maar we kijken voldaan terug, aldus beide heren.

Hobie 16’s
Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden het sterkst in de Hobie 16 klasseRogier Duijndam en Sonja Steenvoorden het sterkst in de Hobie 16 klasseRogier Duijndam en Sonja Steenvoorden pakten de eerste plaats in de Hobie 16 zonder spinaker klasse. Ondanks een valse start konden zij de concurrenten toch met gemak van de hoogste podiumplaats afhouden. Rob Sprij en Mathuis Pauli eigenden op hun Nissan boot de tweede plaats toe. Wepro zeilsters Mariëlle Zonneveld en Celine van Dooren namen genoegen met het brons. Joep Wijnand en Quinten Dusoswa mochten zich Hobie 16 mét spinaker kampioenen noemen ten koste van team Van Oort/Schaap. Zij moesten noodgedwongen met materiaalpech de races verlaten.

Hobie Dragoon
Visser en Van Asselt hebben de Hobie Dragoon prima onder controleVisser en Van Asselt hebben de Hobie Dragoon prima onder controle“Het was af en toe best spannend. Dominique en ik wegen immers niet zoveel, en dan is het met zo’n klein boot toch flink werken onder dit soort zware condities! Na het EK in Italië is het in ieder geval een mooie bekroning op het vele trainen”, vertelt de 16-jarige Amersfoortse Corien Visser. Uiteindelijk hebben Dominique van Asselt en Corien Visser het er goed van af weten te brengen. Een mooie serie races met enkel overwinningen bezorgde hun de hoogste podium plaats. Dat de meiden vol ambities zitten bleek na de prijsuitreiking. Enthousiast vertellen ze dat ze zeer waarschijnlijk binnenkort op de Hobie 16 zullen stappen om aan te haken in het Hobie 16 jeugdprogramma.

Hobie FX One
David van Aart vlak voor zijn aanvaringDavid van Aart vlak voor zijn aanvaringWellicht was David van Aart in de Hobie FX One klasse afgelopen weekend de minst gelukkig zeiler. Als enige FX One zeiler lag een glorieuze reeks zeges vanzelfsprekend voorhanden. Helaas gooide een aanvaring met een boot uit een andere klasse roet in het eten en werd zijn raceweekend op zondag abrupt afgebroken. Een aanzienlijke schade was het gevolg. Desondanks stond Van Aart goedlachs op het podium. Op de ‘vraag’ van ceremoniemeester Marcelien de Koning hoe hij het toch voor elkaar wist te krijgen toch dit resultaat te behalen: “Ach, het begint natuurlijk al met het imponeren van je tegenstander op de kant. Daar pak je de eerste punten….”, aldus een goedlachse Van Aart.

Aankomend weekend wordt er opnieuw gestreden voor de kust van Zandvoort. De jaarlijkse NAM-REM race staat dan op het programma. Inmiddels hebben zich al ruim vijftig boten ingeschreven. Tijdens deze langebaanwedstrijd op zaterdag (van bijna 50 kilometer) varen de zeilers langs Noordwijk, Katwijk en weer terug naar Zandvoort. De weersvoorspellingen zien er op dit moment goed uit met een mooie 3-4 bft en zo’n 22 graden. Op zondag worden er voor de kust van Zandvoort kortebaanwedstrijden gehouden. Meer informatie en inschrijven kan via de website http://namremrace.web-log.nl

www.hobiecat.nl
www.wvz.vuurwerk.nl

Foto’s: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: