Breskens Sailing Weekend komt eraan

Breskens Sailing Weekend komt eraanHet Open Nederlands Kampioenschap zeezeilen voor IRC gemeten boten zal dit jaar niet in IJmuiden gevaren worden, maar in Breskens. Er zal niet enkel in IRC gestreden worden, Breskens Sailing Weekend (BSW) staat ook open voor CR gemeten boten en eenheidsklassen. Deze categorie 4 wedstrijd zal doorgaan op 28, 29 en 30 augustus en wordt gemarineerd met een sociaal programma (lees: feestelijke aprés sail) die u niet snel zal vergeten. Kijk even mee welke grote namen zich reeds gemeld hebben...

IRC 1

Cowes Week 2009 winnaar, houder van de Yeoman Challenge Trophy en tittel verdediger van vorig jaar Antilope (GS 43) van Willem Wester zal er alles aan doen om Nederlands kampioen IRC te worden, maar ze zullen het niet in de schoot geworpen krijgen. De overall winnaar van de North Sea Regatta (NSR) ROARK (GS 43) van Kees Kaan zal een niet te onderschatten tegenstander zijn. Het zelfde kan gezegd worden van de Trust Alliance (Foxy) van Sander Vos met Nic Bol calling tactics. De Allard die mede sponsor is van dit event en die zich dit jaar een paar keer mee vooraan liet zien in het IRC gebeuren (4de NSR, 3de Van Uden, 5de op de IRC Nationals in Cowes) zal zeker beter willen doen dan de gedeelde 7de plek van vorig jaar.

Andere grote namen uit de Nederlandstalige zeilwereld die mee op de deelnemerslijst staan, zijn oa: Seawolf II, Daikin Airco, TU Delft, Holmatro ING en Baraka GP Team Heiner, en we zijn zeker dat er nog andere zullen volgen. Zo zouden we graag Tonnerre de Breskens van Piet Vroon hier over de monding zien scheuren, de Mummaduck en de Summum, Eclectic, Checkmate, Moana, Weerga, Flin om er maar een paar te noemen…

IRC 2

Het is niet omdat het IRC 2 heet dat er minder fel gestreden zal worden, integendeel, ook voor hen is de tittel Nederlands Kampioen iets om trots op te zijn. Wie vinden we hier zoal terug… John van der Starre en Fred Imhoff met hun FRD Experience hebben een zeer sterk team. Zij zullen het moeten opnemen tegen teams als Tontin (A35), Mojo (36.7), The Untouchables (X35), Alegria (GS 40), en anderen… Uiteraard verwachten we de A Boen van Johan Bol hier nog mee aan de start (he he, we zetten je niet onder druk hoor Johan…). Maar ook voor de Lenco, de Yachtvision, Playmate, S34 en de Popov is hier nog plek.

IRC 3

Die boten zijn vaak nog het felste van allemaal. De boot to beat is de Beau Bateau van Henk van Zweden. Hij zal een zware dobber hebben aan local hero Frans Maas met zijn Capella, Lancer of Hamble van Bert Visser en ik weet niet zeker of de Aquaholic mee in IRC 3 zal varen, maar indien zo, zijn deze jongens niet te onderschatten tegenstanders.

Eenheidsklassen

We beginnen met de Laser SB3 klasse, we zien hier 7 boten ingeschreven staan, dat is er eentje meer dan vorig jaar. Owkay, niet slecht, maar wie mankeren we hier nog? NED 3441 Paul Gast (2de NSR), NED 3471 Cornelis Slippens (3de op de NSR), NED 3446 Jorrit Beekman (6de NSR), NED 3219 Andre Sporry, NED 3158 Willem Stam, NED 3264 Jan Jacobs. Tel deze 6 mee op bij de deelnemerslijst en je hebt een verdomd sterk veld in de SB3 klasse daar in Breskens. Kerels zoals Franz Hauwer, Alex Schoenmakers en Martin Lossie zullen het dan niet op een gouden schoteltje aangeboden krijgen…

First 31.7

Ik tel 4 boten, en meen me te herinneren dat er tijdens de Grevelingen Cup gemakkelijk 17 boten aan de start verschenen. De Javelin, Blauwe Knoop, Magnifique en Django hebben al hun aanwezigheid laten blijken door in te schrijven. Deze 4 teams zitten er niets mee in om onder hun gevieren de monding van de Schelde onveilig te maken, maar geef toe dat er namen ontbreken. Om te beginnen de Shark van Christopher Van den Haute, dan de Kolokwint van J. Labeur, de Villa First van Adri van de Velde, de X-Ray van vader Colsen, de Tacktronic, Mr Sandman, Optie, Fungu Yasini, enz… En heren, laat mij u er even aan herinneren dat deze wedstrijd mee telt voor de “Demag” jaarprijs (samen met de Volvo Antwerp Race).

J80

In deze klasse zijn ze voorlopig verzekerd van een top 3 plaats daar er (tot hiertoe) nog maar 3 boten hebben ingeschreven. De “DJ” van Tom de Jonghe en “Joie de Vivre” van Laura Vroon hebben vorig jaar al eens de eerste plekken aan elkaar doorgegeven samen met “Jack” van Walter de Block die ik nu niet in de deelnemerslijst zie staan (zit dat er nog in Walter?). De 3de tegenstander van Laura en Tom is nu Twan Hanse uit Nederland.

Vrijdag morgen is het om 09u schippersbriefing in de tent en het eerste warning signal voor IRC zal gegeven worden om 10:55u (voor zat en zon zal dat 09:25 zijn). Voor de CR zal dat op vrijdag eveneens 10:25u zijn (zat en zon 08:55u). En voor de sportboten en eenheidsklassen varen ze enkel zaterdag (10:25u)en zondag (09:25u), hun schippersmeeting is zaterdagmorgen om 8u. De sailing instructions zullen op de site staan vanaf 20 of 24 augustus (er staan 2 data op de site). Tijdens het gehele weekend van BSW dient u geen havengeld te betalen (als u mee vaart uiteraard).

Bon, dit gezegd zijnde verwacht ik u allen in Breskens.

Meer info: Breskens Sailing Weekend
Foto: archief 2008 - Mark Meulemans

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: