Vijf Nederlanders en twee Belgen op het WK Laser standard

Vijf Nederlanders en twee Belgen op WK Laser standardVan 20 tot en met 26 augustus 2009 worden de wedstrijden van de Wereldkampioenschap in de Laser standard klasse gevaren in St. Margarets Bay bij Halifax, Nova Scotia, Canada. De Laser standard is wereldwijd de meest verkochte open zeilboot en de competitie erin is moordend. Op de Olympische Spelen is de Laser de grootste klasse qua aantal deelnemende landen.

De vijf Nederlanders die zich gekwalificeerd hebben zijn:

• Gijs Pelt (20) uit Rotterdam, 2e Jeugd EK 2009
• Rutger van Schaardenburg (21) Dordrecht was op OS 2008
• Roelof Bouwmeester (24) uit Wartena, 12e EK 2009
• Eduardo van Vianen (25) uit Oegstgeest
• Marc de Haas (31) uit Amsterdam, 6e EK 2009

De Nederlandse Laser standard coach Jaap Zielhuis is net terug van de Europees Kampioenschap met zijn ploeg waar oudgediende Marc de Haas de best presenterende Nederlander was met een zesde plaats. De Haas traint sinds kort mee met de Talentploeg onder leiding van Zielhuis. Maar de hele Oranje-ploeg deed het goed. Nederland was het enige land met drie zeilers bij de eerste 20 op het EK.

Bondscoach Zielhuis kijkt vooruit op dit WK vannuit Canada: “Het doel is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar we willen zeker 'personal bests' halen. Maar in dit stadium richten we ons vooral op 'het proces' en hoe we ‘personal bests’ kunnen realiseren. Wat we de afgelopen tijd getraind hebben, willen we in de wedstrijden terugzien.”

Zoals gezegd, de concurrentie is moordend in deze klasse en het Watersportverbond is al ver voor de Olympische Spelen van China gestart met ‘Project 2012’ onder leiding van Mark Littlejohn en Jaap Zielhuis. Het project was erop gericht om met Nederlandse zeilers aansluiting te vinden bij besten van de wereld.

Daar plukt Nederland nu de vruchten van met onder andere de goede resultaten van Marit Bouwmeester in de Laser radial (4e WK 2009 in Japan) en met de verbeterende resultaten bij de mannen in de Laser standard klasse op het EK.

Zielhuis vervolgt: “Deze jongens hebben zeker potentie om in de top van de wereld te varen in de Laserklasse. Dat hebben we ook tijdens het afgelopen EK gezien. Het zal de kunst worden om een constante, stabiele serie te varen. Vanwege de kleine onderlinge verschillen gaat Laserzeilen met name om het 'verliezen’ en hoe daarmee om te gaan'. Over 14 wedstrijden in zeven dagen zullen ook de echte toppers met tegenslagen te maken krijgen. Veerkracht wordt heel belangrijk.”

De twee Belgische deelnemers zijn:

• Lander Balcaen
• Thomas Van Hoeylandt

Het Vlaams Yachting Verbond (VYF) kon ons helaas geen achtergrond info geven over de Belgische Laser standard deelnemers.

http://can09.laserinternational.org/

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: