24-Uurs Zeilrace met 695 jachten van start

24-Uurs Zeilrace met 695 jachten van startOp vrijdagavond 21 augustus ging de 45ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace met 695 jachten van start. Muiden was met 92 boten weer de grootste startlocatie, gevolgd door Enhuizen-Noord (82), Volendam (74) en Medemblik (70). Dat betekent grote drukte op het Markermeer en het zuidelijk IJsselmeer. De zeilers genoten van een warme avondzon met mooie westenbries, ongeveer kracht drie. Vannacht zal de wind naar verwachting naar het zuidwesten draaien en iets afnemen.

De dit jaar te water gelaten Team Heiner 38 Hemels van der Hart zette de zeilen in Hoorn. "We blijven op het IJsselmeer, want op zee staat er net iets te veel wind om met het getij goed uit te komen", vertelt eigenaar Pieter Hemels vlak voor vertrek. "Dat wordt spannend, want het is hier op het Markermeer eigenlijk te ondiep voor ons." De TH 38 steekt 2,5 meter en heeft net als zijn grotere broer, de Volvo Open 70, een zwenkkiel. Om de accu te sparen voor de bediening van de kiel, ging de 38-voet racemachine in de sleep achter 'de snelste platbodem van Nederland' richting de start. Hemels vervolgt: "We gaan rond middennacht door de sluis bij Enkhuizen."

Zoute optie

Schipper Donderwinkel van de Jazz koos Medemblik als vertrekpunt. De winnaar van de Beker van Medemblik in 2008 (beste prestatie in de ORC-klassen) verscheen goed voorbereid op het water. "We hebben ter voorbereiding aan de Zeilrace & Rally naar Crouesty in Bretagne deelgenomen. We moesten tegen de wind in kruisen, dus we hebben zo'n 700 mijl afgelegd. We doen elk jaar mee aan een grote race voorafgaande aan de 24-Uurs." Deze familieboot heeft een totaal andere strategie in gedachten. Zoon Maarten Donderwinkel legt uit: "In het noorden zit de meeste wind, dus daar gaan we heen. Het is de bedoeling om bij Den Helder naar buiten te gaan en dan buitenom de Noorderhaaks ter hoogte van Texel te varen. Bij de MG-boei bekijken we of we doorzeilen of binnendoor terugkeren naar Kornwerderzand. Dat is afhankelijk van wind en tij."

Live te volgen

Diverse teams houden gedurende de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace twitteraccounts bij, die via www.24uurszeilrace.nl te volgen zijn. Daarnaast worden de posities van een selecte groep deelnemers live op www.geosports.nl getoond. Tracing & tracking vindt tevens plaats in de platbodemklasse, via http://spectator.sport-track.com/35505_Delta_Lloyd_24_uurs_race_VA.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

Start 24-Uurs zeilraceStart 24-Uurs zeilraceDe Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 45ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace is mogelijk in de IRC-handicapformule, ORC Club, First 31.7, Vega, X35, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, zeegaande multihulls alsmede niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24 Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Hood, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Meer info: 24 Uurs Zeilrace
Foto's: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: