24-Uurs Zeilrace traditioneel onvoorspelbaar

24-Uurs Zeilrace traditioneel onvoorspelbaarDe 45ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace verliep traditioneel onvoorspelbaar. De weergoden toonden zich van hun grillige kant, zodat vrijwel elke weersvoorspelling ernaast zat. Dat vergde veel puzzelwerk van de navigators, die koortsachtig naar de snelste route zochten. Sommigen beproefden hun geluk op het Wad en anderen bleven op het IJsselmeer. Vannacht zal blijken wie het bij het juiste einde had en de meeste mijlen aflegde. Momenteel stroomt de haven van Medemblik nog vol en worden alle resultaten verzameld en verwerkt. De massale finish was weer een spektakel op zich met honderden jachten en goedgemutste zeilers.

Niet iedereen haalde de eindstreep. Zo sloeg de Bo van schipper Jacobs-Bosch kort na middennacht lek op de Pollendam bij Harlingen. De KNRM moest uitrukken om het jacht en de bemanning in veiligheid te brengen. Maar voor het overgrote deel van het deelnemersveld werd het vooral een mooie race met veel hoofdbrekers.

De Pintail na de finishDe Pintail na de finishFrits Berkel, oud-voorzitter van de organiserende Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, en zijn vrouw Ineke kunnen erover meepraten. Zij streden met hun Pintail, een Scanner 391, in de ORC 2-klasse. Ineke Berkel doet na afloop op de kade haar verhaal: "Door het lastige weer kwamen de planningen steeds niet uit. We zijn in Enkhuizen-Noord gestart en richting Den Oever hadden we de wind iets meer tegen dan voorspeld. Op het Wad kwam de stroom eerder tegen dan verwacht." Op het zoute water verliep het eerste deel om Texel heen voorspoedig, maar daarna kwam de klad erin. Frits Berkel: "We haalden veel boten in en terug op het wad kwamen we volledig stil te liggen. Er stond 0,0 knopen op de windmeter. Je zag iedereen met wind weer aan komen zetten, waarna de race weer opnieuw startte. Bij terugkeer op het IJsselmeer liep het wel lekker, maar nu bleef de wind tegen alle verwachtingen in toch doorwaaien bij de finish. De Pintail legde uiteindelijk 133 mijl af.

Toeter

Juichend over de finishJuichend over de finishDe vijfjarige Roos Verkerk mocht dit jaar voor het eerst mee met haar ouders Jaap en Karin Verkerk. Het gezin deed met de Stella Filante, een Comet 9.10, mee aan de tocht en verzamelde 99,7 mijl. Karin Verkerk: "Het was lastig een plan te trekken, want volgens de weerberichten zou de wind wegvallen en dat gebeurde maar niet. Toch houd je er wel rekening mee bij het bepalen van de volgende rakken." De familieboot vertrok in Lelystad-Noord en zette vervolgens koers naar de Friese hoek om via Enkhuizen terug naar Urk te zeilen. Van daaruit ging het verder naar Stavoren en de Afsluitdag om tot slot langzaam af te zakken naar de finish voor Medemblik. Op de vraag wat ze het mooiste vond, antwoordde de kleine Roos: "De toeter (van de finish)." Haar opa zat immers op het finishschip en had een cadeautje voor zijn kleindochter. Moeder Karin Verkerk lacht: "En de prachtige sterrenlucht. Om ons heen zagen we onweer, wat een heel apart licht opleverde.

Zondagochtend 23 augustus zijn de uitslagen bekend. De tussentijdse resultaten zijn via www.24uurszeilrace.nl te volgen. Om 10.00 uur vindt de prijsuitreiking bij Kasteel Radboud plaats.

De diverse twitterupdates van tijdens de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace 2009 zijn terug te lezen op http://www.kustzeilers.nl/24uurs/index.html

Foto's: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: