Laura Dekker te jonge wereldomzeilster?

Laura Dekker en GuppyDe 13-jarige Nederlandse Laura Dekker heeft het ambitieuze plan om de jongste zeilster te worden die er in slaagt solo rond onze aardklomp te navigeren. Een tocht van 2 jaar zou het gaan worden, de Atlantische Oceaan over, door het Panamakanaal naar de Stille Oceaan, dan wordt koers gezet naar Australië om via Sri Lanka, de Rode Zee uiteindelijk de Middellandse Zee te bereiken. Alleen hebben de Nederlandse overheidsinstanties het zo niet begrepen. Een Utrechtse kinderrechter moet vandaag beslissen of 1 september voor Laura de vertrekdatum wordt of gewoon terug naar school betekent.

In de genen

Laura werd geboren op een boot in Nieuw-Zeeland tijdens een 7-jaar durende wereldreis van haar ouders. In een eenmansboot maakte ze als 6-jarige al de Friese Meren onveilig en als 10-jarige dobberde ze solo op de Waddenzee. Op vraag van de vader en een beetje als ingangsexamen stak ze onlangs nog op haar dooie eentje het Kanaal over in haar Guppy. Aan de zeiltechnische capaciteiten van de wereldomzeilster in spe twijfelt niemand. Maar is dat voldoende?

Volgens het Watersportverbond is er geen bezwaar als minderjarigen op wereldreis vertrekken: “Het heeft niet met leeftijd te maken, maar alles met kennis en ervaring. Als je naar Engeland kunt varen, kun je ook de wereld rond.” De leerplichtambtenaar van de gemeente waar Laura school loopt heeft een negatief advies gegeven, maar haar echt tegenhouden kan hij ook niet. De Nederlandse Raad voor de Kinderbescherming zag eerst geen reden om de reis te verbieden, “zolang de ouders het goed vinden en de reis geen vlucht is”.

Felle discussies

Maar de discussie loopt ondertussen in Nederland dusdanig hoog op en de meeste reacties zijn zo negatief, dat de Raad voor de Kinderbescherming onder druk van het bureau Jeugdzorg nu toch naar de rechtbank is gestapt om het gezag van Laura’s ouders te beperken. Hierdoor zouden haar ouders niet langer alleen kunnen beslissen over het welzijn van hun kind, maar zou dat steeds in overleg met een aangestelde gezinsvoogd moeten gebeuren.

Om aan haar leerplicht te voldoen zou Laura het zogenaamde ‘afstandsonderwijs’ volgen, zeg maar zelfstudie en huiswerk per e-mail. Alleen heeft nu ook Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt afgelopen vrijdag via een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat Laura wel degelijk wettelijk leerplichtig is en dat afstandsonderwijs van op haar boot voor de Staatssecretaris geen optie is.

Na een gesprek met alle betrokken partijen zou de wethouder vandaag uitspraak doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Vind jij Laura Dekker te jong?

Stem mee in onze Laura Dekker enquête of discussieer mee in het Laura Dekker forum.

Tekst: Guy C.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: