ONK Spanker als kroon op de STERevenementen

ONK Spanker als kroon op de STERevenementenHet ONK Spanker te Heeg van 4 t/m 6 september zal de kroon vormen op de nieuwste onwikkeling in de spankerklasse; de STERevenementen. Het idee voor de STERevenementen is ontstaan uit de wens om het deelnemersaantal te vergroten en om vaker met een groot veld te varen. Bij de Spankerklasse was de afgelopen jaren van een groot veld (30 boten) namelijk alleen sprake tijdens het ONK. Wedstrijdzeilen in een groot veld met een eenheidsklasse blijft namelijk enerverend en leerzaam. Bij de start komt het op de decimeter nauwkeurig en een inschattingsfout bij de boei scheelt al snel 3 plaatsen.

Van de +/- 14 Spanker evenementen per jaar, zijn 3 reguliere evenementen en het ONK samen ondergebracht onder de noemer STERevenementen. Deze evenementen met extra ‘ster’allures hebben een eigen klassement. De leider in het klassement voert de GELE-spi , a la tour de France, welke na de serie verloot zal worden onder de deelnemers. Door de GELE-spi is extra duidelijk welke boot geklopt (en gebakboord….?!) moet worden.

Inmiddels zijn de eerste 2 sterevenementen met succes gevaren. De STERevenementen Heeg en Makkum trokken elke ruim 20 deelnemers en leverde een ongekende strijd en gezelligheid op. De wind afwisselend van zwak tot krachtig maakte het voor elk team interessant en daardoor ook voor de respectievelijk twaalf en achtvoudig Nederlands kampioenen Kees de Vries en Frans van Schellen erg lastig. Frans en Douwe Sas waren in Heeg met minder wind onverslaanbaar, maar na wat fouten met meer wind op Makkum ligt de GELE-spi toch weer bij de Vries in de spinnakerzak.

Het ONK ligt in het verschiet. Het Heegermeer zal 3 dagen lang niet alleen het strijdtoneel vormen voor de felbegeerde titel ‘Nederlands Kampioen’, maar ook de strijd om het leiderschap in het Sterevenementen-klassement is nog onbeslist. Naast de Vries en Sas maken o.a. ook Toon Braam en Ronald Brunt kans om het leiderschap van de Vries over te nemen.
Al zal de strijd op het water nog zo hevig worden, terug op de wal is het tijd voor gezelligheid. Naast de gezamenlijke eetpartijen zal zaterdagavond een feestje worden gedirigeerd door een DJ, afwachten of de gezelligheid het wint van de ‘strijd’…..

Voor meer informatie of deelname aan het ONK: www.spanker.nl
Tekst: Hans Brockhus

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: