Nederlandse Kernploeg houdt de spanning erin tijdens vierde dag van het WK 470

Sven en Kalle CosterMoeilijke omstandigheden met veel wind shifts gooit het klassement tijdens WK 470 door elkaar. Delta Lloyd Kernploeg moet incasseren, maar houdt het hoofd boven water. Select gezelschap van koplopers begint zich af te tekenen.
Sven en Kalle Coster, en Lisa Westerhof en Lobke Berkhout behouden beide hun eerste plek op de ranglijst.

Woensdag 26 augustus was een moeilijke dag. Niet alleen voor de Delta Lloyd Kernploeg, maar voor vrijwel het gehele veld tijdens het WK 470 in het Deense Rungsted. Her en der vielen rake klappen, maar sommige teams wisten ook te profiteren van de lastige omstandigheden.

Vandaag werden de eerste twee races in de gold fleet gevaren, waarin de beste 30 zeilers van het evenement uitkomen. Bij de mannen was de kopgroep nog behoorlijk groot toen de zeilers rond 12 uur aan de zevende race van het toernooi begonnen. Maar eenmaal terug van het water was die kopgroep aanzienlijk geslonken. Niet minder dan tien boten werden in race zeven gediskwalificeerd nadat al enkele malen opnieuw gestart moest worden. Team Coster eindigde in de achterhoede: een 22ste plek, die ze als slechtste resultaat af kunnen trekken.

Tijdens race acht, de tweede en laatste race van de dag, brak door een plotselinge vlaag vlak voor de finish het klassement volledig open. Team Coster scoorde in die moeilijke wedstrijd een zevende plek, vlak voor de Kroaten Fantela en Marenic, die vandaag tweemaal als achtste over de meet kwamen.

Daarmee doen de Kroaten goede zaken. Ze schuiven op naar de tweede plek in het algemeen klassement, vier punten achter de Costers, die de koppositie behouden. Ook de Japanners Harada en Yoshida doen het goed. Zij staan met 32 punten op de derde plek.
Bij de vrouwen in de gold fleet streden woensdag drie teams om de eer.

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof ondervonden vandaag geduchte tegenstand van het Italiaanse team Conti en Micol (2 x tweede) en Pacheco en Betanzos uit Spanje (2 x derde). Maar de Nederlandse zeilsters varen stabiel (een vierde en zesde plek) en behouden hun eerste plek.

Lobke & Lisa: "We zijn natuurlijk de afgelopen dagen onwijs verwend met super uitslagen! Vandaag was het even iets anders: een 4 en 6e plaats. Helemaal niet slecht, maar onze directe concurrent Italië is wel iets ingelopen! De aflandige wind had enorm veel winddraaiingen die de tactiek erg lastig maakte. Heel veel teams hadden hier moeite mee. Als je al van een mindere dag mag spreken, dan hebben we die in ieder geval nu gehad! Het WK blijft zo wel ongelooflijk spannend. Morgen weer twee races en wij zijn ontzettend blij met de steun die jullie ons geven!"

Plaatsvervangend hoofdcoach Jacco Koops analyseert de races van Lobke en Lisa: "Het was een moeilijke dag. Hier en daar hebben we een paar puntjes gemorst. Daar leren we van. De omstandigheden waren heel lastig, veel vlagen en onvoorspelbare omstandigheden. Heel moeilijk om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Maar de schade is beperkt. Het gaat erom dat je een stabiele serie vaart. Een vierde en een zesde plek is dan prima."

Ranking (tussen haakjes staat de aftrek)

Sven en Kalle Coster: 1
24 punten: 1, 9, 3, 1, 2, 1, (22), 7

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof: 1
14 punten: 2, 2, 3, 2, 1, 4, 4, (6)

Steven Le Fevre en Steven Krol: 27
74 punten: 11, 4, 9, 18, 2, 4, (bfd), 26

Marieke Jongens en Margriet Fokkema: 13
69 punten: 16, 11, 13, 3, 8, 11, (24), 7

Foto: Thom Touw
http://worlds470.kdy.dk/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: