WK 470: Berkhout en Westerhof hebben wereldtitel voor het grijpen

WK 470: Berkhout en Westerhof hebben wereldtitel voor het grijpenCosters verliezen zicht op goud. Guur weer vandaag tijdens het WK 470 in het Deense Rungsted. Maar Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zeilen er wel bij. Met een zesde en eerste plek zetten zij niet alleen een heel mooi en stabiel resultaat neer, maar verzekeren zich ook van een comfortabele uitgangspositie voor de medal race die morgen wordt gevaren. Sven en Kalle Coster, die het evenement ontzettend sterk begonnen, weten die goede vorm in de gold fleet niet door te zetten. Met twee maal een tiende plek staan de broers nu op een derde plek in de ranglijst. Goud is theoretisch nog mogelijk, maar het zal heel zwaar worden.

De Italiaanse vrouwen leken gisteren nog de directe concurrenten voor de titel, maar Giulia Conti en Giovanna Micol hadden moeite de kopgroep bij te benen in het zwaardere weer van vandaag. Ze zakken weg naar een vijfde plek, buiten bereik van het goud. Het Spaanse duo Pacheco en Betanzos heeft zich gemanifesteerd als de nieuwe uitdagers, maar het zal moeilijk voor ze worden om de titel te veroveren. Berkhout en Westerhof hebben een riante voorsprong van veertien punten en dat betekent dat ze in de medal race, waar de punten dubbel tellen, zes plekken achter de Spaanse vrouwen mogen eindigen om toch het goud mee naar huis te kunnen nemen.

Een uitgelaten Lobke Berkhout vlak na race twee: " We zijn ontzettend blij. De eerste race verspeelden we toch wat puntjes, dus we wilden dat in de laatste wedstrijd echt terug pakken zodat we redelijk wat ruimte hebben morgen in de medal race. Dan hebben we wat ademruimte en zitten we niet te dicht op onze tegenstander. En dat is gelukt. Het was een super mooie race!"

Over de concurrentie zegt ze: " De Spaanse vrouwen gaan ontzettend hard en doen de goede dingen. Ik ben ook echt onder de indruk. Maar we gaan ons niet laten verslaan morgen, hoor."

Plaatsvervangend hoofdcoach Jacco Koops over de prestaties van Berkhout en Westerhof: “Het was een hele mooie dag, en de dames hebben goeie zaken gedaan. Veertien punten voorsprong voor de medal race morgen, dat is veel! Ze zijn zeker van een medaille en dat was de insteek. Goud is in zicht. Maar morgen is er nog wel een wedstrijd, we zijn er nog niet!

Voor Sven en Kalle Coster is goud ineens heel ver weg. Met twee maal een tiende plek konden de broers vandaag niet voorkomen dat de Kroaten Fantela en Marenic hun voorsprong in het klassement uitbreidden. Met een achterstand van zeventien punten is goud theoretisch nog mogelijk, maar dan moeten er morgen tijdens de medal race wonderen gebeuren. Zilver is nog wel in zicht, aangezien de achterstand op de Japanners Harada en Yoshida slechts een punt bedraagt, maar voor die plak zijn meer kapers op de kust. Ook het Britse duo Patience en Stuart hebben vandaag, met een zevende en tweede plek, aansluiting bij de kopgroep weten te vinden en maken nog kans op het zilver.

Een teleurgestelde Kalle Coster hield het kort: "De eerste plek hebben we vandaag weggeven, maar we zullen morgen tijdens de medal race knokken voor het zilver."

Ranking mannen:

1 CRO 83 Fantela Šime, Marenic Igor - 54 punten: 3, 2, 1, 1, 6, 7, 8, 8, 13, (16), 4, 1
2 JPN 4340 Harada Ryunosuke, Yoshida Yugo - 70 punten: 2, 5, 12, 2, 6, 3, (bfd), 2, 8, 9, 3, 18
3 NED 1 Coster Sven, Coster Kalle - 71 punten: 1, 9, 3, 1, 2, 1, (22), 7, 16, 11, 10, 10
4 GBR 834 Patience Luke, Stuart Bithell - 72 punten: 12, 5, 4, 4, 9, 15, 1, 6, (30), 7, 7, 2

22 NED 77 Le Fevre Steven, Krol Steven - 136 punten: 11, 4, 9, 18, 2, 4, (bfd), 26, 26, 12, 18, 6

Ranking vrouwen:

1 NED 11 Westerhof Lisa, Berkhout Lobke - 34 punten: 2, 2, 3, 2, 1, 4, 4, 6, 3, (8), 6, 4
2 ESP 696 Pacheco Tara, Betanzos Berta - 48 punten: 4, (11), 4, 1, 6, 5, 3, 3, 8, 10, 2, 2, 2
3 FRA 4 Petitjean Ingrid, Douroux Nadège - 54 punten: 2, 2, (19), 9, 4, 2, 1, 18, 4, 2, 4, 6
4 ITA 23 Conti Giulia, Micol Giovanna - 61 punten: (17), 5, 1, 7, 3, 1, 2, 2, 7, 13, 15, 5

21 NED 6 Fokkema Margriet, Jongens Marieke - 156 punten: 16, 11, 13, 3, 8, 11, 24, 7, (26), 26, 19, 18

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: