WK 470: goud voor Lobke Berkhout en Lisa Westerhof

WK 470: goud voor Lobke Berkhout en Lisa WesterhofLobke Berkhout en Lisa Westerhof onoverwinnelijk tijdens medal race. Goud geen moment buiten zicht. Sven en Kalle Coster eindigen als zevende in medal race en moeten naast de Kroaten en Japanners ook de Britten voor zich dulden in het eindklassement. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zeilen zaterdag 29 augustus de medal race zoals ze het hele WK 470 in Denemarken hebben gevaren, soeverein!

Veertien punten scheidde het kersverse dames 470-duo voor vandaag van de enige overgebleven concurrenten voor het goud, Tara Pacheco en Berta Betanzos uit Spanje. Berkhout en Westerhof hoefden slechts in de buurt van de Spanjaarden te blijven om zich van goud te verzekeren, maar de Nederlandse vrouwen gingen vrijwel meteen aan de leiding en trokken uiteindelijk ook in de medal race de winst naar zich toe. Met een verschil van 26 punten ten opzicht van de nummer twee in het klassement veroverden de Nederlandse vrouwen het goud!

"Dit is te gek, ik wilde dit zo graag", zegt een uitgelaten Lisa Westerhof vlak na de medal race, "en dat Lobke en ik dit flikken op ons tweede evenement samen is zo bizar. Het was een prachtige medal race en een waanzinnig stabiel WK. Ik ben zo trots op ons."

Lobke Berkhout vult aan: "Eigenlijk was de doelstelling om de Spanjaarden te controleren, maar we konden onze boot zo goed op snelheid houden en met controle keihard naar voren varen. Echt ontzettend mooi om zo af te sluiten. We verdienen het gewoon."

Op de vraag wat dit betekent voor de toekomst zegt Westerhof: "Een heleboel hopelijk. We zijn bezig boven onze eigen verwachtingen en het mooie is dat er nog dingen te verbeteren zijn. We beginnen net, een aantal zaken moeten nog op hun plek vallen, maar we zijn de hele week al bezig met evalueren om weer stappen te kunnen maken in het najaar. We zijn super bezig. Maar de concurrentie gaat ook verder, dus we moeten proberen iedereen een stapje voor te blijven."

Ten aanzien van de Olympische Spelen in 2010 zegt Westerhof: "Er kan een hoop gebeuren. Je moet heel gefocust blijven en hard blijven werken, kwaliteit in je trainingen houden. Nu niet achtover leunen. We gaan nog harder doortrainen de komende tijd."

Lobke Berkhout besluit: "We hebben allebei veel individuele kwaliteiten. Dat hebben we in de afgelopen tijd als team kunnen gebruiken, maar we kunnen ook als team nog enorm groeien. We zitten pas een paar maanden samen in de boot. En we komen nog een heleboel dingen tegen die beter kunnen, communiceren, snelheid in de boot, dus dat belooft heel wat en we gaan er hard tegen aan."

Sven en Kalle Coster maakten voor de medal race slechts nog in theorie kans op goud tijdens dit WK 470. De Kroaten Fantela en Marenic hadden een voorsprong van zeventien punten ten opzicht van de Nederlanders. Het zilver was echter nog in zicht. De Japanners, die als tweede de medal race ingingen, stonden slechts 1 punt voor op de Costers. Ook de Britten, die gisteren op de vierde plek in het klassement stonden, speelden nog mee om de medailles, met 1 punt achterstand op Sven en Kalle Coster.

Maar de medal race gooide roet in het eten voor de Amsterdamse broers. Sven en Kalle Coster kozen meteen na de start voor een koers op rechts en misten daarmee de aansluiting met de rest van het veld. Hoewel ze uiteindelijk nog als zevende finishten vielen de broers buiten de prijzen. Een vierde plek in het algemeen klassement valt hen ten deel. De Britten halen de Japanners in op de ranglijst en winnen zilver. De Kroaten waren geen moment in gevaar en veroverden de wereldtitel in de 470-klasse bij de mannen.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: