Nieuwe besttijd op de Noord-Atlantische oversteek

Banque Populaire VZowel Groupama 3 als Banque Populaire V was woensdag 29 juli gestart om een poging te wagen het noord-transatlantisch record te verscherpen. Groupama 3, houder van het record sinds juli 2007 met een tijd van 4 dagen 3 uren 57 minuten en 54 seconden, passeerde ‘s avonds ruim 12 minuten over 8 standaardtijd aan het Ambrose Light te New York. Ruim 2 en een half uur later verscheen ook Pascal Bidégorry met zijn maxi trimaran aan de startlijn te New York, met aan boord Marcel Van Triest als navigator. De achtervolging kon beginnen.

De mensen van Météo France hadden voor Franck Cammas en zijn 9 crewleden een redelijk directe route naar Lizard Point uitgestippeld. Het eerste deel van het 2’925 zeemijlen lange traject kon in een vlakke zee met 20 tot 25 knopen ruime wind worden afgelegd. De eerste 800 zeemijlen werden afgelegd met gemiddelde snelheid boven de 35 knopen. Het eigen 24 uurrecord werd tot 857,5 afgelegde zeemijlen scherper gesteld, of te wel een gemiddelde snelheid van 35,7 knopen!

Groupama te New YorkGroupama te New YorkOok het verdere traject werd aan een moordend tempo afgewerkt. Het mocht echter niet baten. Banque Populaire V maakte haar snelheidspotentieel volledig waar. In nagenoeg ideale condities, 25 knopen ware windsnelheid en met een knik in de schoot legde de grootste van de 2 maxi trimarans maar liefst 907 zeemijlen af in 24 uur. Ze haalde daarbij snelheden tot 40 knopen. In het tweede deel van het traject kon de 9 meter kortere Groupama 3 toch nog wat terug inlopen zodat het uiteindelijke verschil tussen de twee giganten van de zee uiteindelijk minder dan 3 uren bedroeg. Slechts 3 zeemijlen van elkaar verwijderd verschenen beiden zondagnamiddag ter hoogte van Kaap Lizard.

De nieuwe recordtijd staat dus nu op naam van Pascal Bidégorry en zijn 11 crewleden met Banque Populaire en bedraagt 3 dagen 15 uren 25 minuten en 48 seconden, wat gelijkstaat met een gemiddelde snelheid van 37,8 knopen. De meter voor de maximum snelheid bleef daarbij hangen op 47,15 knopen! Groupama 3 deed er 3 dagen 18 uren 12 minuten en 56 seconden over en verbeterde daarmee haar eigen record met 9 uren en 45 minuten. Het belooft spannend te gaan worden in de Jules Verne Trophy, waar de zeilcondities meer gevarieerd zijn en de rit wat langer gaat duren…

Videobeelden van Banque Populaire V:

Bron: Kate Jennings – Groupama 3
Foto’s: Yvan Zedda en YachtPals.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: