Wisselvallig weer zorgt voor vertraagde start EK Hobiecat Italië

De start van het Europees Kampioenschap Hobiecat in Italië ondervindt veel hinder van de wisselvallige weerscondities. Sinds de start afgelopen zaterdag zijn er tot op heden slechts twee races gevaren. Zondag waren zeilers en organisatie helemaal gereed voor de starts tot er plots een onweersbui de rest van de middag het Comomeer beheerste. Op dit moment zijn de races wederom tot nader order uitgesteld. De komende dagen verwacht de organisatie beter weer inclusief wind. In het damesklassement werd het podium, net als vorig jaar, opgeëist door de Italiaanse zusjes Sicouri. Bij de masters waren het de Italianen Palazzo en Biagini die de eer hoog hielden. De jeugdwedstrijden zijn nog tot en met dinsdag, daarna volgen de open klassen. De voorspellingen voor de komende dagen zijn erg uiteenlopend: van 18 tot 30 knopen tot mogelijk helemaal geen wind.

Hobie 16 Women
Anneloek Rauwerdink en Ingrid Bakker in actieAnneloek Rauwerdink en Ingrid Bakker in actieEn aantal damesteams heeft bij de tweede race de nodige pech gehad. “Na de finish van de eerste race waren we relatief ver van de startboot. Plots kwam het vijf minutensignaal, maar bij gebrek aan wind gingen een aantal van ons zo’n drie minuten na de start pas over de startlijn heen. Vanaf dat moment weet je dat je een bijna verloren race vaart, die halverwege ook nog eens werd ingekort. Wel jammer, volgend jaar beter!”, vertelt een teleurgestelde Ingrid Bakker.

Hobie 16 jeugd
Het jeugdklassement heeft op zaterdag alleen de eerste race redelijk kunnen varen. Met zeven knopen wind kon er een leuke pot gevaren worden. Makkelijk was het niet, de wind draaide constant zo’n 25 graden waardoor het een race apart werd door het zoeken naar de juiste tacks. “Het was echt bizar. De starst waren erg lastig. De boten liggen zij-aan-zij waardoor protesten onvermijdelijk waren. Ook wij hadden een touche en incasseerden de penalty. De tweede race leek meer op matchracen. Het was de hele race stuivertje wisselen met een franse boot, uiteindelijk hebben we ze gepakt en eindigden wij als achtste”, vertelt Mathijs Pauli.

Mathijs Pauli op weg naar de startMathijs Pauli op weg naar de startDe Belgische zeilers Alexander Koopman en Gilles Hendrickx hadden de eerste race ook een minder goede start. “We hadden de verkeerde kant gekozen tijdens de start en daarna zaten we ook telkens verkeerd op de baan. Tijdens de tweede race ging het al stukken beter. We wisten de juiste shifts te pakken en konden goed druk varen. Ook toen de wind nagenoeg wegviel hadden wij de juiste plek op de baan en bleven vaart houden. Uiteindelijk zijn we nog als 17e gefinisht”, aldus een tevreden Koopman en Hendrickx. Beide heren varen dit evenement pas voor het eerst samen en zien iedere race al progressie. Ze hebben als gezamenlijk doel ‘als beste Belgische team’ te eindigden. Alles is nog mogelijk, ze hebben hun zinnen gezet om de Belgische Victoria Bracke en Joris Beckers morgen voorbij te gaan in het klassement.

Coaching
De Nederlandse en Belgische jeugdzeilers krijgen voor, tijdens en na de races de nodige clinics. Mischa Heemskerk geeft de zeilers de tactische instructies hoe om te gaan met de lokaal veranderlijke omstandigheden. Laurent Verbeeck is namens België aanwezig om de zeilers op het water te coachen. Een mooie samenwerking waar alle zeilers de vruchten van plukken.

Heemskerk laat jeugd versnelde tewaterlating zienHeemskerk laat jeugd versnelde tewaterlating zienDe zeilers vervelen zich ondertussen niet. Op de zonnige maar windloze momenten wordt dankbaar gebruik gemaakt van de vele ribboats om te wake- of kneeboarden. Mischa Heemskerk heeft de organisatie onder grote belangstelling een versnelde manier van te waterlaten geïntroduceerd. Hier is te zien hoe het in zijn werk ging.

www.hobiecat.nl
www.rbsc.be
www.hobieuropeans.com

Foto’s: Jasper van Staveren
Video: Rene de Munck

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: