General Tapioca wint Half Ton Classics Cup 2009

General Tapioca wint Half Ton Classics Cup 2009De Belgische halftonner General Tapioca heeft in Nieuwpoort de eindzege behaald in de 4de Ecover Half Ton Classics Cup 2009. Na 9 races bleef ze de Britse boten Hullabaloo XV en Per Elisa voor. De laatste twee dagen van het evenement verhinderden de sterke wind en zware zeegang elke wedstrijd. Philippe Pilate, eigenaar van General Tapioca was erg gelukkig met de zege en de bijhorende prijs van hoofdsponsor Ecover.

Hoewel de eindzege bij het begin van de wedstrijd niet het doel was, zo vertelde hij, was het door het erg regelmatig parcours –nooit buiten de top-4 en 2 eerste plaatsen- dat de General Tapioca zich ogenschijnlijk gemakkelijk naar de eindzege vocht. Nochtans was het volgens Philippe Pilate juist één van de moeilijkste wedstrijden sinds jaren, omdat de boten erg aan elkaar gewaagd bleken: dikwijls bedroegen de verschillen tussen de boten slechts enkele seconden.

Nadat hij de prijs voor de tweede plaats had gekregen, bedankte David Evans van de Hullabaloo XV in naam van alle buitenlandse deelnemers de organisatoren voor het prachtige evenement. Door bijna de perfectie te benaderen maken ze het de volgende ploeg wel heel erg moeilijk vond hij. Waar hij geen woord over repte, was dat zijn oude Hullabaloo wel eens met de eindzege had kunnen gaan lopen, als die laatste inshore tenminste niet was geannuleerd wegens de zware zeegang in de Nieuwportse havengeul.

De Duitse Strolch, een goeie ouwe Albin Ballad uit Cuxhaven won de overall prijs voor de serieschepen: ze eindigde met enkele punten voorsprong op de Engelse familieploeg op de Crakajax, een X-95. Michael Langhans, die met zijn Strolch normaal enkel eenheidsklasse zeilt met zijn boot, was blij verrast dat ze zo goed mee konden in IRC, en dan nog wel tegen de snelle half ton proto’s. Het meest verrast echter was hij door de kwaliteit van het deelnemersveld en de organisatie. Een nieuwe wereld ging voor hem open.

Het belangrijkste moment tijdens de druk bijgewoonde prijsuitreiking was echter niet de eindzege van de General Tapioca. De organisatoren hadden namelijk besloten om een ‘Half Ton True Spirit Trophy’ uit te reiken aan de boot die tijdens deze wedstrijdweek het meest deze ‘half ton spirit’ uitdroeg. Pikant detail: het waren de dames van het volledig vrouwelijke shore team dat gevraagd werd om een winnaar te selecteren. Een week lang probeerden verschillende teams op ludieke wijze het stemgedrag van de dames te beïnvloeden, en het was uiteindelijk de Ierse King One die met de trofee mocht pronken

En zo eindigde de 4de Ecover Half Ton Classics Cup op de tonen van ‘Molly Malone’, gebracht door King One, met hulp van alle aanwezigen. De halftonners zien elkaar weer in 2011 in Engeland, voor de vijfde editie van ‘the Cup’.

Eindstand:

1.General Tapioca (BEL ) – 12 pts
2.Hullabaloo XV (GBR) – 16 pts
3.Per Elisa (GBR) – 21 pts
4.King One (IRL) – 30 pts
5.Waverider (BEL) – 32 pts
6.Zick Zack (GER) – 36 pts
7.Skippy’s Ton (BEL) – 39 pts
8.Chia Chia (GBR) – 43 pts
9.Strolch (GER) – 61 pts
10.Taranta (FRA) – 66 pts

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: