Een zwaar Breskens Sailing Weekend is achter de rug

Roark (GS 43) van Kees Kaan wordt Nederlands kampioen zeezeilen in de IRC 1 klasseDe Roark (GS 43) van Kees Kaan wordt Nederlands kampioen zeezeilen in de IRC 1 klasse, de Alegria (GS 40) wordt Nederlands kampioen zeezeilen in de IRC 2 klasse.
Met windsnelheden die tot over de 40 knopen reikten werd er vrijdag op de Westerschelde 2x een rondje plaat gevaren. Voor de wind onder spi starten in 25 tot 30kn wind was niet voor iedereen weggelegd.

Zij die (misschien wijselijk) niet mee deden en het spektakel van op de kant aanschouwden zagen de ene boot na de andere plat gaan. De gehele dag kwamen er druppelsgewijs zeiljachten terug binnen die de race vanwege schade niet konden uitvaren. In het totaal gaven er die dag 38 boten op, of bleven binnen.

IRC 1 Op vrijdag was het Tonnerre de Breskens die bovenaan het lijstje van de 9 boten staat die weten te finishen van de 25 ingeschreven schepen. Roark wordt 2de en Seawolf II 3de. Zeilmakers kregen weer wat werkzekerheid door de bergen gescheurde zeilen en de plaatselijke zeilwinkel deed gouden zaken door de schade die er gemaakt werden. Vallen braken, blokken werden uit dek getrokken, losgeschoten roerkabels en een gebroken mast zijn zo maar een greep uit het pallet van kommer en kwel.

Alegria wint Nederlands kampioenschap zeezeilen in IRC 2Alegria wint Nederlands kampioenschap zeezeilen in IRC 2IRC 2 Op sommige dagen is aankomen belangrijker dan winnen. Ik weet het, het klinkt een beetje Olympisch, maar zij die de dag hebben ervaren weten er van mee te spreken. Voor de Alegria was het blijkbaar een dag zoals elke dag in de week. Ze kwamen binnen ruimden allen rustig de boot op en dronken in de kuip een glaasje op de overwinning, geheel de normaalste zaak van de wereld. Anderen zoals Mike Celis van de CTP vond het een overwinning dat hij de gehele race uitgevaren heeft. FRD Experience werd 2de en Marine Diffusion uit Duinkerke werd 3de. 10 van de 18 gaven op of deden niet mee.

IRC 3 De 31.7 Calvito uit Frankrijk werd knap 1ste voor Laura Vroon in haar J/80 bijgestaan door Wouter de Vries Lentsch, Lancer of Hamble werd 3de. Ook hier gaf bijna de helft van de deelnemers op of nam niet deel om brokken te vermijden.

In de CR klasse wisten enkel de Bolderik van Wim Driessens en de NRJ Ball van Roland Claeys te finishen in een respectievelijke 1ste en 2de plek. De Boatox van Philippe Melis had een OCS-je en de rest van de klasse bleef wijselijk binnen en dronk een pintje bij Riet om vandaar het geheel te aanschouwen.

Strikvraag?

Op zondag zat ik met een dilemma... bleek dat enkel de Bolderik en de NRJ Ball aanwezig te zijn om te starten, en ze zijn dan ook met 2 gestart. Vanop het startschip klonk het “All clear, all clear”. Als er nu 1 van die 2 te vroeg start, geven ze dan een general recall?

IRC 1

De Roark (GS 43) van Kees Kaan wordt Nederlands kampioen zeezeilen in de IRC 1 klasse. Tonnerre de Breskens (Kerr 46) wordt 2de en Moana (First 47.7) eist de derde plek op.

IRC 2

De Alegria (GS 40) wordt Nederlands kampioen zeezeilen in de IRC 2 klasse voor de S34 van Erik Van Vuuren en de FRD Experience (J/109) van John Van der Starre.

IRC 3

De Capella van Frans Maas wordt eerste voor de 31.7 Calvito en de J80 Joi de Vivre van Laura Vroon.

SB3 klasse

De SB3 klasse kampten enkel zaterdag en zondag en werden de eerste dag de monding van de Schelde opgestuurd. Gedurende het gehele weekend kregen ze 8 wedstrijdjes te varen en de Antwerpse Franz Hauwer met Frank Dobbels en Gwyn Hagenaers bleken een puntje te sterk voor de Nederlandse Maarten Schut. Alex Schoenmakers oftewel Los Zapateros werd 3de.

31.7 klasse

De 31.7 klasse werd gewonnen door Wim Heremans en zijn Blauwe Knoop met een half puntje verschil van de sterke Calvito. Mr Sandman werd 3de.

CR A klasse

NRJ Ball wordt 1ste gevolgd door de windvang en de Boatox.

CR B klasse

Er doen slechts 2 boten mee in deze klasse en de Bolderik wint met 3 paaltjes en de Vinnaly wordt knap 2de.

Volgende week vrijdagavond wordt er vanuit Breskens gestart voor de Light Vessel Race. Zaterdag en zondag worden er dan windward-leeward wedstrijdjes gevaren voor Knokke. Meteorologen van over de gehele wereld zeggen dat het voor Knokke wel eens een prachtig weekend kan worden, maar ze kunnen u niet echt iets beloven...

Alle uitslagen en foto's: www.breskenssailing.nl
Foto: Mark Meulemans www.vision-art.be

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: