Daikin Sailing Team wint Baltic Sprint Cup

Daikin Sailing Team wint Baltic Sprint CupHet Daikin Sailing Team is er afgelopen weekend in geslaagd de Baltic Sprint Cup te winnen. Het Scheveningse team rond teamcaptain Frans van der Heijden zeilde de 930 mijl kriskras over de Oostzee het snelste en won het eindklassement en de teamprijs. De Baltic Sprint Cup is een jaarlijks terugkerend evenement op de Oostzee. Dit jaar namen 33 teams deel. In vijf etappes, met een totale lengte van 930 mijl (bijna 1700 kilometer), werd beslist wie zich koning van de Baltic mocht noemen.

De race begon op 18 juli in het Duitse Warnemünde en leidde de deelnemers via finishplaatsen Rønne op Bornholm (Denemarken), Västervik (Zweden), Liepāja (Letland) en Świnoujście (Polen) uiteindelijk terug naar het Duitse Travemünde.
Het Daikin Sailing Team won de IRC-klasse met voorsprong. Daarnaast haalde het de teamprijs binnen, door het teamklassement te winnen samen met de Duitse ploeg aan boord van de 56-voeter Scho-ka-kola.

Basis voor overwinning

Schipper Frans van der Heijden is opgetogen over de overwinning. Van der Heijden: “We hebben er hard voor moeten knokken, maar het was het allemaal waard. In twee weken tijd hebben we een afstand gezeild die normaal gesproken niet eens in een heel jaar zeilt.”
Het team legde de basis voor de overwinning tijdens de eerste drie etappes. Van der Heijden: “Die zeilden we voornamelijk met de wind in de rug; omstandigheden waar wij mee uit de voeten kunnen. Toch was het aanpoten, want het was ruig. We hebben veel wind over ons heen gekregen met flinke zeeën tot gevolg, maar met onze vaste ploeg van zeilers zijn we daar zonder kleerscheuren uitgekomen.”

Tragisch ongeluk

De deelnemers aan de Baltic Sprint Cup werden tijdens de tweede etappe, van Rønne naar Västervik, geconfronteerd met een tragisch ongeluk. Een Duitse schipper van een deelnemend jacht viel in pittig weer overboord en verdween in de golven. Haar lichaam werd niet meer gevonden. Van der Heijden: “Die gebeurtenis is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Afgezien van het enorme persoonlijke drama voor alle betrokkenen, werd ons op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt wat de gevaren zijn van de sport die we beoefenen. Je stapt toch met een dubbel gevoel weer aan boord voor de volgende race.”

Bekroning

De laatste twee etappes werden verzeild in veel wind uit de richting van de finishplaats. “We hebben ons kranig verweerd”, vindt Van der Heijden, “ook al blinkt onze lichte Daikin Airco niet uit in die omstandigheden. Dat we de slotetappe, met windkracht zeven op de neus, toch wisten te winnen, was de bekroning op twee weken hard werken.”

Top drie van het eindklassement van de IRC-klasse:

1. Daikin Airco (Ker 11.3)
2. GUNVØR XL (X-46)
3. Utsider (Elliott 45)

www.balticsprintcup.com
Tekst: Ernst Steinmeier

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: