Derde editie iShares Cup onderweg naar Amsterdam

Derde editie iShares Cup onderweg naar Amsterdam
De iShares Cup betekent krachtige, supersnelle Extreme 40 catamarans met ‘s werelds beste zeilers aan boord die rakelings langs de wal scheren. Ook in 2009 zal dit innovatieve, extreme zeilcircuit Nederland weer aandoen. Van 25 tot en met 27 september is de Amsterdamse IJ-haven het strijdtoneel van deze opwindende catamaranregatta.

Om een idee te krijgen: stel je eens voor dat midden in een Europese stad een 12 meter hoge race-catamaran, gezeild door een stuurman van de Volvo Ocean Race met een snelheid van 30 knopen recht op de wal afvaart, waar jij staat te midden van honderden toeschouwers. Je voelt het water opspatten en ziet de inspanning op de gezichten van de zeilers, hoort hun instructies. Het is alsof je bijna zelf op de boot zit!

Opeens, als je de boot bijna kunt aanraken, verandert de cat van koers, en scheert weer weg over het water, op weg naar de volgende boeironding op het hele korte parcours.

‘Het concept is niet nieuw, andere klassen hebben het eerder geprobeerd, maar de iShares Cup werkt hard aan vernieuwing van de sport. Vroeger ging zeilen over mensen die op grote boten sprongen, terwijl het publiek hen uitzwaaide. Vervolgens gebeurde er iets in de verte. Nu met de iShares Cup komen 12 meter hoge boten tot 6 meter aan de wal voorbijrazen, en mensen kunnen dit van dichtbij ervaren’ aldus Rick Andrews, hoofd Marketing Europe van iShares.

Shirley Roberts, de Schotse tweevoudig Olympisch goud winnares, die haar tweede seizoen schippert op de Extreme 40 van iShares, zegt dat dit een van de redenen is waarom de iShares Cup zo boeiend is: ‘ Zeilen zit vaak vol vertragingen. Je komt uren van tevoren bij de boot en wacht op wind. Het duurt vaak zeer lang voordat er een beetje aktie plaatsvindt. Met de Extreme 40 is dat totaal anders – dit is een en al aktie, continu’.

Internationaal beroemde zeilers als Peyron en Cammas (Frankrijk), maar ook ‘onze’ Nederlandse Olympische zeilers en deelnemers aan bijvoorbeeld de Volvo Ocean Race en America’s Cup, zoals Carolijn Brouwer, Simeon Tienpont, Dirk de Ridder, Pim Nieuwenhuis en Mark van Gelderen doen mee aan dit competitieve, toegankelijke en spectaculaire evenement.

Deelnemers iShares Cup Extreme 40 Sailing Series 2009:

 • BMW ORACLE Racing (USA) – James Spithill (AUS)
 • BT (EUR) – Nick Moloney (AUS)
 • Holmatro (NED) – Carolijn Brouwer (NED)
 • iShares (EUR) – Shirley Robertson (GBR)
 • Gitana Extreme-Groupe LCF Rothschild (FRA) – Yann Guichard (FRA)
 • Groupama (FRA) – Franck Cammas (FRA)
 • Luna (FRA) - Erik Maris (FRA)
 • Ecover (EUR) – Mike Golding (GBR)
 • Oman Sail Masirah (OMA) – Pete Cummings (GBR)
 • Oman Sail Renaissance (OMA) – Loick Peyron (FRA)

Kijk op de www.iSharesCup.com voor het laatste nieuws over de iShares Cup 2009.

Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: