De Flying Dutchman is thuis gekomen - de eerste dagen WK FD in Medemblik

De Flying Dutchman is thuis gekomenHonderd boten uit 18 verschillende landen. Mexico, Slovenië, Rusland, Australië, Hongarije, Croatië, Verenigde Staten, je kunt het zo gek niet bedenken. Zie daar het kader van het wereldkampioenschap Flying Dutchman in Medemblik. De grote favorieten zijn de veelvoudig Europees-, wereld- en Olympisch kampioenen de broers Bøjsen-Möller en het Hongaarse team Szabolcs Majthényi en András Domokos, hier bekend als ‘de Hunnen’.

Door het grote aantal deelnemers is er door Hollandia voor gekozen om te starten in twee velden. De eerste race door te plaatsen en dan alle even en oneven nummers bij elkaar te gooien, vervolgens door plaatsing aan de hand van de uitslagen. Na woensdag (lay day) zal de vloot dan echt in een Gold- en een Silver fleet worden opgesplitst. Een ‘deftige’ oplossing.

De eerste zeildag (zondag) kenmerkte zich door een stevige westenwind die toenam tot 5 beaufort in de middag. Meteen stevig aan de bak voor de teams. De twee favorieten lieten zich direct gelden door met afstand allebei de eerste start te winnen. De Nederlandse kanshebbers Bas en Marc van der Pol behaalden werden 3, Enno Kramer en Ard Geelkerken 4 en Kai Schäfers met Peter van Koppen ook 4. Pechvogels van de dag zijn met afstand Harold Wijgers en Niels Kamphuis die de eerste race de mast kapot varen en de tweede lek slaan na een aanvaring met een Tsjechische deelnemer. Ook de tweede heats worden door de Denen en Hunnen gedomineerd. Beiden sluiten de dag af met twee paaltjes. De broers van der Pol volgen op korte afstand (3,2).

De tweede dag is er beduidend minder wind. De eerste race wordt bepaald door een flinke bui aan de rechterzijde van het veld die – samen met het voorspelde ruimen die dag – zorgt voor een tweesplitsing in het veld: zij die het zagen en zij die het niet zagen. De favorieten varen behoudend en laten zich niet verrassen. Hoewel? DEN 21 wordt 11, waarmee ze zich geen misstappen meer kunnen permitteren. De Hunnen varen weer gewoon een paaltje en ook de broers van der Pol varen goed met een tweede plaats. Ard en Enno verkleinen de achterstand door een knap paaltje te varen. Schrijver dezes heeft het genoegen één volle driehoek de dans te mogen leiden om die uiteindelijk toch te moeten afstaan. Maar het smaakte erg goed!

De tweede race is er nog minder wind (2-3 bft). Uitstel en afwachten tot de wind een vaste hoek vindt. Laat dat maar aan Hollandia over. Zonder twijfel één van de beste Racing Committées van Nederland. Het wordt een lastige race met een bui boven Medemblik die geen activiteit meer vertoont – helaas – en een schiftende wind met meerdere ‘rafels’. De broers laten zich niet gek maken en verslaan voor de eerste keer de Hunnen: paaltje! De Denen hervinden zich en sluiten de laatste heat winnend af, Enno en Ard pakken een 5e stek. Overall staan de Hunnen, Denen en de broers van der Pol op 3 punten van elkaar. Nog één dag voor de mannen van de jongens gescheiden gaan worden….

Op de foto: Downwind gevecht tussen titelpretendenten DEN 21 (de broers Bøjsen-Möller) en NED 32 (de broers van der Pol). Wordt dit WK een broedertwist?

Tekst: Mark Soetman

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: