WK Flying Dutchman - nog één race te gaan met de titel op het spel

WK Flying Dutchman - nog één race te gaan met de titel op het spelGisteren is voor de Nederlandse deelnemers het WK FD verre van succesvol verlopen. Zij die nog aftrek konden gebruiken hebben dat gisteren dan ook gedaan. het was licht weer met her en der verspreid kleine windveldjes waarvan de kracht en richting zich moeilijk lieten voorspellen. Het maakte dat de titelkandidaten vanuit het midden van de baan redeneren, vertrouwend op hun surplus aan hoogte en snelheid. Geen ‘bang the corner’, maar rustig afwachten en elkaar in de gaten houden.

De broers van der Pol kwamen slecht uit de startblokken en klapten direct weg naar stuurboord, het hele veld dippend. De Denen en Hunnen deden het beter en bleven elkaar sterk in de gaten houden, met de Deense broers Bøjsen-Möller in de ‘drivers seat’. Deze halen het deze race (1) met de Hunnen op een 4e stek (hun slechtste zover) en de ‘Pollen’ op een teleurstellende 9e plaats. Ard Geelkerken en Enno Kramer laten het nog veel meer liggen met een 23e plek.

De tweede race was – qua omstandigheden – nog lastiger te voorspellen. De favorieten waren dit maal allemaal goed weg en de Hunnen leiden de dans op de Denen. Elke keer een ‘covertack’, het leek wel een matchrace. Tot – wat de Hongaarse stuurman later zou noemen “the mistake of the day”: in hun gretigheid persen ze zich over stuurboord bij de boventon tussen Fred en Casper Schaaf (NED 5) en de broers van der Pol met een 720 tot gevolg. Het nekt ze voor deze race: 6e. De Denen varen weg, maar in dit soort omstandigheden zijn er altijd boten die wel de hoek induiken. Groot risico, maar het betaalt soms ook dik uit. De Duitse boot van Dirk Bogumil pakt de winst in deze heat, gevolgd door de AHO 3 van Henry Koning en Rob Taal. Sterk staaltje licht weer zeilen. Laatstgenoemden gaan er met de dagprijs vandoor met een 3e en een 2e plaats. De Deense broers pakken een 4e plaats en daarmee de leiding in het klassement. De broers van der Pol worden weer 9e en zijn nu (helaas) gereduceerd tot outsider.

Het leidt allemaal tot één laatste race vandaag met weer lastige omstandigheden. De Pollen moeten 1 of 2 worden om hun titelaspiraties levend te houden. De Denen en de Hunnen zullen een matchrace houden die niet meer dan 2 plekken verlies mag inhouden ten opzichte van de Pollen en ‘the winner takes all’. Of de wind houdt er helemaal mee op en de start komt er helemaal niet. Scenario’s zat.

Tekst: Mark Soetman

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: