Zeilers zorgen voor spektakel tijdens EK Hobie Cat Italië

Een aantal Hobie 16's gaat gestapeld de benedenboei rondOp de tweede racedag om het Europees Kampioenschap Hobie Cat ging het er strijdlustig aan toe. Rob Sprij en Mathijs Pauli waren donderdag de beste Nederlandse zeilers in de Gold Fleet en staan overall 12e. Bij de Hobie Tigers zijn Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij goed op dreef. Tot op heden hebben zij enkel eerste plaatsen gevaren en hebben inmiddels een nieuw persoonlijk record.

Rob Sprij en Mathijs Pauli in actie tijdens EK Hobie CatRob Sprij en Mathijs Pauli in actie tijdens EK Hobie CatDe Gold Fleet liet duidelijk zien dat ze er zin in hadden. Soms werd er zelfs iets te fanatiek gestreden bij de boeirondingen. Tijdens de derde race was de linker benedenboei bij een groot aantal zeilers favoriet. Enkele Hobie 16’s gingen gestapeld de boei rond. Rob Sprij en Mathijs Pauli zeilden de laatste drie races mooi voorin mee en staan nu 12e achter Mitch Booth. “Tijdens de eerste race werden we volledig geblokt bij de start en moesten vanuit de tweede lijn starten. Hierdoor zaten we een groot deel van de race in de vuile wind van de anderen en konden niet lekker naar voren komen. De andere races zijn we scherp gestart en konden mooi druk varen vlak onder de kant. Upwind konden we met slechts twee tacks de boei gemakkelijk halen. Downwind liep de boot lekker en pakten telkens een paar plaatsen”, vertelt Rob Sprij. Helaas zijn de beide zeilers op dit moment niet op het water. Pauli is op dit moment voor enkele hechtingen in het lokale ziekenhuis. Het is nog onduidelijk of zij vandaag nog zullen varen.

Wetsuite issue
Heemskerk en Tentij op weg naar de Europese titelHeemskerk en Tentij op weg naar de Europese titelIn de Hobie Tiger klasse waren Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij heer en meester. Voor de tweede dag op rij schreven zij opnieuw de nodige paaltjes bij. Het aantal staat nu op negen overwinningen op rij. Tot laat was Heemskerk donderdagavond nog in de protestkamer te vinden. Het racecomité meende te hebben gezien dat Heemskerk zonder wetsuite de races zou hebben gevaren. Een blote rug was hierin doorslaggevend. “Uiteindelijk heb ik mijn halve garderobe meegenomen de protestkamer in om te laten zien dat wetsuits anno 2009 uit twee delen bestaan. Gelukkig was de jury snel overtuigd en werden de twaalf opgelegde strafpunten direct afgevoerd. Mocht ik zaterdag op het podium komen te staan, dan overweeg ik mijn droogpak de prijs in ontvangst te nemen”, lacht Heemskerk.

www.hobieeuropeans.com
www.hobiecat.nl

Foto’s: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: