Nederlandse dames maken kans op tweede ronde tijdens EK matchracen

Nederlandse dames maken kans op tweede ronde tijdens EK matchracenDe vijf Nederlandse dames die Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap matchracen in Middelfart Denemarken vechten voor een plaats in de tweede ronde. Het Nederlandse matchraceteam in Denemarken bestaat uit Annemieke Bes (zilver Olympische Spelen 2008 Yngling klasse), Renee Groeneveld, Brechtje van der Werf, Jildau ter Horst en Mijke Lievens. Na twee dagen zeilen, met nog twee flights (speelrondes) te gaan in de eerste poulefase, staan de Nederlanders in hun poule op een gedeelde vierde plaats met maar liefst vier andere teams!

De strijd om die vierde plaats is ongemeen spannend. Italie, Denemarken, Frankrijk en Nederland staan nu op gelijke voet. Morgen 8 juli moeten ze deelnemers eerst de nog resterende twee flights varen om te bepalen wie door gaat.

In de poulefase (round robin) varen alle teams (16) een keer tegen elkaar in een poule van acht. Er zijn dus twee round robins van acht en alleen de helft van de in totaal 16 deelnemers gaat door naar de tweede ronde (beste 8 van 16). Afhankelijk van de beschikbare resterende tijd, varen de deelnemers in de tweede ronde eerst allemaal nog een round robin of ze gaan direct de finale eliminatieronde in.

Matchracen voor dames is sinds november 2008 een nieuwe discipline in de Olympische zeilsport. Bij het matchracen wordt 1 tegen 1 gevaren in plaats van met een vloot tegen elkaar.

Het Nederlandse Watersportverbond heeft eind vorig jaar voortvarende gehandeld en direct vier van de nieuwe matchrace boten besteld nadat de internationale zeilbond ISAF deze Eliott 6m boot uit Nieuw Zeeland had aangewezen.

Verder heeft het Watersportverbond in juni van dit jaar besloten een ‘pilot fase’ in te gaan om vast te stellen hoe een mogelijke Olympische campagne in het matchracen vorm kan krijgen. Onder leiding van coaches Klaartje Zuiderbaan (ervaren ex-matchracer) en Janneke Hin (voorheen zeilster uit het Yngling project) moet deze campagne in meer detail ingevuld worden.

Na de Wereldbekerwedstrijd in Weymouth (Sail or Gold september 2009) zal de beslissing genomen worden of en hoe het verder gaat met het matchracen en of het project, of een deel ervan, een kernploegstatus verdient.

Enkele zeilsters uit het Yngling project zetten hun sportieve zeilcarrière voort in deze nieuwe klasse, zoals Annemieke Bes, Renee Groeneveld en Brechtje van der Werf. Aan deze groep zijn een paar zeilsters uit de talentploeg toegevoegd. Groeneveld, Bes en Van der Werf werden al vierde in het matchracen op de Kieler Woche, juni 2009. Mede daardoor heeft het Watersportverbond besloten dat dit team ons land mag vertegenwoordigen op het EK.

Event website: www.m-r-d.dk
Video: www.topzeilen.tv

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: