Nederlandse matchracers naar tweede ronde op EK

Nederlandse matchracers naar tweede ronde op EKDe Nederlandse zeilsters wonnen vier wedstrijden van de zeven races in de eerste round robin. Daarmee plaatsten de Oranj-zeilsters zich bij de laatste acht van het Europees Kampioenschap matchracen in Middelfart Denemarken. In de laatste en allesbeslissende race uit de eerste round robin moest gewonnen worden van de Russische dames. Deze manche verliep uiterst spectaculair met positiewisselingen, aanvaringen en penalty’s en eindigde in een indrukwekkende Nederlandse overwinning.

Met nog twee wedstrijden op het programma in de eerste ronde stonden maarliefst vier teams op een gedeelde vierde plaats waaronder de Nederlandse zeilsters. Maar met twee overtuigende overwinningen plaatsten Annemieke Bes, Renee Groeneveld, Jildau ter Horst, Mijke Lievens en Brechtje van der Werf zich ruimschoots voor de finale round robin.

Dominant en aanvallend

Het Nederlandse team zette in race 6 eenvoudig de Engelsen (Lawrence) aan de kant. De Oranje zeilsters waren scherper in de prestart en wisten de favoriete linkerkant van het kruisrake te claimen. Aan die kant stond minder stroom tegen. Onbedreigd controleerden de Nederlanders van start tot finish.

In race 7 kwamen de Nederlanders uit tegen Russen met stuurvrouw Ekatarina Skudina. Skudina is een oude bekende van de Nederlanders uit de Yngling klasse. Ze werd 6de op de Olympische Spelen van 2008 en ging in deze race eerst aan de leiding. Maar Bes, Groeneveld, Ter Horst, Lievens en Van der Werf knokten zichzelf sterk terug in het eerste kruisrak. Vlak voor de bovenboei gingen de Oranje zeilsters de Russen voorbij. Met een meter voorsprong rondden ze de eerster bovenboei.

De Nederlanders gingen daarna direct voor de ‘kill’ door direct na de boeironding te gijpen (van koers veranderen voor de wind). De Russen deden hetzelfde maar groeven daarmee hun eigen graf. Groeneveld loefde sterk op. De Russen gingen weer mee maar konden vervolgens geen kant meer op en ramden vol in de Nederlandse boot. Annemieke Bes stak direct de ‘penaltyverzoek’ vlag omhoog en de scheidrechters op het water veroordeelden de Russen inderdaad met een direct uit te voeren penaltystraf van 1 rondje. De Nederlanders zeilden ontspannen naar de overwinning en plaatsing voor de tweede ronde, terwijl de Russische dames in complete chaos achterbleven.

Website event: http://www.m-r-d.dk
Video nieuws bericht (VNR): www.topzeilen.tv

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: