Rolex Fastnet Race 2009 van start

Rolex Fastnet Race 2009 van startVandaag om 12u locale tijd werd het startschot gegeven van de Rolex Fastnet Race 2009 voor de eerste klasse. Gedurende 2uur zullen er klassen worden weg geschoten. Zeilgrootheden van over de gehele wereld zijn hier bijeen gekomen om deel te nemen aan deze 608 zeemijl lange zeilrace. De Volvo Ocean Race is afgelopen en op vele grote zeiljachten zijn figuren te zien die net even rond de wereld zijn gezeild en nog een wat mijltjes bij achter hun naam willen zetten.

In bijna elke klasse zijn Belgen of Nederlanders te vinden zij het als ingeschreven nationaliteit, zij het zeilend als crew op een buitenlandse boot. Je kunt de boten volgen via een tracking systeem op de Fastnet site, en eventueel op ons forum een eigen top 3 samenstellen? Dit tracking systeem werkt min of meer op de zelfde manier als de methode die gebruikt wordt in de duurdere auto merken. Je kan dan ook zien hoe snel je mooie nieuwe auto in Rusland nu rijd.

Buiten de onderstaande landgenoten zal het interessant zijn om te kijken hoe de volgende boten het ervan af brengen: In de IMOCA 60 klasse zal Sam Davis samen met Sydney Gavignet varen op Artemis Ocean Racing (de boot is by the way brand new). Mike Sanderson zal met zijn Team Pindar niet een te onderschatten tegenstander zijn. Alex Thomson zal met zijn Hugo Boss niet alleen welriekend en goed gekleed zijn, maar ook proberen om eens nergens tegen te varen (op de berichten voor zeevarenden is er een speciaal bericht uitgezonden dat hij terug zeilt). Dee Caffari heeft nieuwe zeilen gekregen en wil er nu alles aan doen om voor Sam Davis te finishen. En Sebastien Josse zal met zijn BT Offshore Challenges de naam van zijn boot willen waar maken.

Een eerst weerbeeld zegt ons dat het een start met licht weer zal worden waar Zuid Zuid Westenlijke winden zullen domineren van iets boven de 10kn. Maar rond maandag avond is er een laag druk gebied dat ten westen van Ierland zal passeren en de boten die dan al rond de rots zijn een mooi zetje in de rug kunnen geven richting Land’s End.

Even op een rijtje wie de te volgen boten zijn:

Rolex Fastnet Race 2009 - MoanaRolex Fastnet Race 2009 - MoanaIn class Super Zero zal Harm Prins met de Pleomax het niet gemakkelijk krijgen tegen teams als Beau Geste, Liara II (waar jongens van de Volvo Delta Lloyd mee op varen), Ran die hier de grote favoriet is, Luna Rossa en Rosebud. Maar iets zegt me dat de boot waar we vooral op zullen moeten gaan letten in deze klasse, zal de Amerikaanse TP52 Lucky zijn van Bryon Ehrhart (waar een aantal Kiwi Emirates Team NZ op mee varen). ICAP Leopard vaart als enige in SZCK (super zero canting keel).

In class Zero vinden we de Class 40 Merenga van Alexis Guillaume, de Eclectic van Koen Lockefeer (NED), de Moana van Francois Goubau (BEL) (zal hij de rots bij daglicht zien?), de Moonpalace van Adriaan van Oord en Roeland Fransen (NED), de Seawolf van Henri Tinchant (BEL), de Tonnerre de Breskens van Piet Vroon (NED), de Roark van Kees Kaan (NED) die op papier een van de traagste boten is in deze klasse en de Sjambok van Jens Kuehne (GER) die 1 van de snelste boten zou zijn in deze klasse. Ook de Inis Mor (FRA) waar de Antilope het zo moeilijk mee had tijdens Cowes week zal mee dingen naar eer in deze klasse.

In class 1 vinden we niet echt een Nederlandse of Belgische deelnemer.

In class 2 dan weer wel, de VQ32 Home of Jazz van Maarten Russchen (NED), de Antares van Frans Winterswijk (NED) die de Fastnet reeds op haar naam heeft staan, de Jitters van Patrick de Pree (NED) en de Arethusa van Cornelis Mijs (NED).

In class 3 zien we de CTP van Mike Celis (BEL), de Que Guapa van Kees Groenenboom (NED), de Picolini van Martin Lossi (NED) die de Fastnet even dubbel handed gaat varen en ook voor hem is dit niet de eerste keer.

Buiten de bovenstaande zijn er nog de volgende teams die blijkbaar tijdens dit schrijven nog het één en het ander in orde moeten maken, zoals: de winnaar van de Sydney Hobart, de Winsome van Harry Heijst (NED), de Cisne van David Collins, de Belgische Rackham van Eric van Campenhout.

Redactie: Zoals al vermeld zullen we u een overzicht geven na afloop van deze race want ondergetekende is deelnemer.

http://fastnet.rorc.org/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: