WK FD - gebroerders Bøysen-Möller voor de zevende maal 's werelds beste

WK FD - gebroerders Bøysen-Möller voor de zevende maal 's werelds besteVrijdag 8.00 uur, de laatste dag van het wereldkampioenschap Flying Dutchman. De voorspellingen zien er niet hoopgevend uit. Een trog trekt over Nederland en geeft een sterk afnemende en 180 graden ruimende wind. Althans, volgens alle toonaangevende weerberichten websites.
Voor aanvang van de laatste pot staan de Denen en Hunnen in punten gelijk met de titelverdedigers uit Denemarken aan de leiding met één paaltje meer. Bas en Marc van der Pol volgen op twee punten.

De eerste startpoging wordt al direct afgebroken door een 15 graden krimp (!). De tweede poging wordt een general, de derde weer afgebroken door een sterk afnemende en ruimende wind. Poging vier is weer general, poging vijf is – heel raar – onder de zwarte vlag. Niemand vertrekt gelukkig te vroeg en ze zijn onderweg. De rechterkant is voordelig door de ruimende wind, maar nog ver voor de boventon kakt daar de wind er helemaal uit en vult het zich vanaf de linkerkant. Tombola zeilen ten top.

Enno Kramer en Ard Geelkerken leiden de groep in het reachrak, voor de Hunnen op plek 5 en de Denen op plek 8. De Pollen hebben de slag gemist en doen bijna het licht uit. Bij de benedenton zakt de wind nog verder en besluit de RC in al haar wijsheid om de wedstrijd af te breken. Dit tot grote frustratie van de leidende oud-wereldkampioen Enno Kramer en de op dat moment zich kampioen wanende Hongaren.

De Silverfleet ligt dan al 4,5 uur te dobberen en een groot deel ervan besluit om de stekker eruit te trekken en laat zich naar de haven slepen. Veel boten moeten nog worden ingeladen in containers voor het volgende grote evenement in New York (of Nieuw Amsterdam waarover later meer).

De wind is ondertussen naar de noordwest hoek gegaan en toegenomen tot acceptabel niveau. Dus volgt poging zeven. Nog in het eerste kruisrak ruimt de wind nog verder (45 graden ongeveer) en is de ton bezeilbaar. Vreemd genoeg laat de wedstrijdleiding dit gaan (het was de laatst mogelijke poging). De reachrakken zit geen gijp meer in, want de wind is door noord gedraaid en terug waar ze vandaan kwam die ochtend. Een volle 360. Ook dit laat men gaan. De Pollen liggen in 2e positie, de Denen in 4e en de Hunnen in 6e. Als ze dit volhouden zijn de Hollanders wereldkampioen. Maar in het volgende kruisrak laten de Denen zien waarom ze al 6 keer wereldkampioen zijn en varen, samen met de Hunnen, naar de voorkant van het veld. Ze passeren de Pollen, controleren de Hunnen en worden tweede in deze laatste heat. NED 32 wordt 3 en HUN 70 wordt 4.

Jurgen Bøysen-Möller en zijn broer Jacob zijn voor de zevende maal ’s werelds beste! Bas en Marc worden 3, één punt achter de zwaar teleurgestelde Hongaren die last krijgen van het Joop Zoetemelk-syndroom. De ‘Mexicaanse hoed’ (een grote zilveren sombrero voor de ploeg met het beste resultaat zonder aftrek) gaat ook naar de Denen. Het Euro-kampioenschap gaat naar de dolgelukkige Nederlanders van der Pol.

Het was werkelijk een geweldig evenement met honderd boten en een perfecte leiding. Onze hoed (of sombrero) gaat af naar de onaantastbare hegemonie uit Denemarken. Til lykke! Ofwel van harte gefeliciteerd!

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: