Open NK Laser SB3 en Tri-Nations Cup in Oostende telt reeds 30 boten aan de start

Open NK Laser SB3 en Tri-Nations Cup in Oostende telt reeds 30 boten aan de startHet doet ons deugd om de ClubRacer lezers te kunnen melden dat het aantal inschrijvingen voor de Open NK Laser SB3, die te Oostende (!) gevaren zal worden begin oktober, met nog een maand te gaan nu al op 30 staat.
Wij verwachten zeker zo’n 35 boten aan de start, mede door de belangstelling vanuit UK, Duitsland en natuurlijk het organiserende land België.

Waarom een Nederlands Kampioenschap in Oostende? Wel, de Royal North Sea Yacht Club in Oostende, erkend Drakencentrum, heeft er met de SB3 een nieuwe lieveling bij, en tintelt sinds vorig jaar van de activiteit rond de Laser SB3. De club heeft een aantal boten aangeschaft, doet daar trainingen mee, en wil hét SB3 centrum voor België worden.

Toen Frank Dobbels aan het bestuur van de Nederlandse Klasse Organisatie vroeg of er animo was om het NK in Oostende organiseren, leverde een snelle enquête onder de leden veel bijval op. Gezien de gunstige locatie en het Open karakter werd ook rekening gehouden met buitenlandse belangstelling, en naast de Hollanders en Belgen zullen we ook Duitse, Ierse en Engelse SB3’s gaan zien. Tri-Nations is dus wellicht wat te beperkt, maar die naam was al gekozen J

Internationaal gezien blijft het niveau van de zeilers in de Laser SB3 in een ijltempo toenemen. Bij de vorige week georganiseerde WK in Cascais (Portugal) wemelde het van de ex NK, WK en Olympische coryfeeën die in de Laser SB3 in de snelste groeiende sportbootklasse zich willen meten de ’s werelds beste zeilers.

Ook in Nederland en België is het opvallend dat de nieuwe SB3 zeilers in veel gevallen zeer ervaren zijn en hun (WK) sporen al in andere klassen hebben achtergelaten. Mensen als Paul Gast en Cornelis Slippens krikken het niveau in de klasse direct op, samen met hun vaak al even ervaren teams.

Maar ook de Belgische en Duitse deelnemers koppelen vaak een grote ervaring in andere klassen aan hun overstap naar de SB3. Wat te denken van Ferdinand Ziegelmayer, die bij de Duitse Olympische selectie zat en in Cascais bijna de top-10 in zeilde in een enorm sterk veld.

En dan natuurlijk de zeilers uit Oostende zelf, die bij de diverse Nederlandse wedstrijden in 2009 hebben laten zien dat ze met grote regelmaat 1’tjes varen.

Tegelijk zorgt de strikte eenheidsklasse ervoor dat nieuwe toetreders met minder ervaring toch snel competitief kunnen meekomen. EN omdat er vaak meerdere kortere upwind-downwind wedstrijden worden gevaren, is een enkele fout niet meteen funest voor het evenement. Kortom: voor de kanshebbers wordt het een bloedstollend evenement waar nu voor het eerst in een veld met meer dan 30 boten in de Benelux de krachten gemeten kunnen worden.

De NOR voor het Open NK en Tri-Nations Cup op 9,10 en 11 oktober kan hieronder gedownload worden.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: