Moeilijke start voor Nederlandse Kernploeg tijdens Sail for Gold in Zuid-Engelse Weymouth

Sail for GoldDe eerste dag op het ‘Olympische water’ bij Weymouth was niet makkelijk voor de Delta Lloyd Kernploeg. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof, en Marit Bouwmeester werden geplaagd door materiaalpech. Team Coster vaart wisselvallig, maar houdt aansluiting met de kopgroep bij de mannen in de 470-klasse.
Voor Lobke Berkhout en Lisa Westerhof begint Sail for Gold anders dan ze hadden gehoopt. Door materiaalpech, problemen met de barberhauler, de lijn tussen het dek en de spinnakerschoot, weten de kersverse wereldkampioenen in de 470-klasse bij de vrouwen hun goede startpositie tijdens race 1 niet te benutten en vallen ze terug naar een 16de positie. Een valse start in de tweede race vandaag draagt niet bij aan de ranking na de eerste dag.

Coach Daniel Smith: “Het is jammer dat het zo loopt vandaag, maar er is nog een hele week voor de boeg. Daar komt bij dat het voornaamste doel van onze aanwezigheid deze week het testen van de ‘Olympische’ baan in Weymouth is. Hier moet het over drie jaar gebeuren, dus het is vooral goed om hier ervaring op te doen.”

Bij de mannen in de 470-klasse varen Sven en Kalle Coster een vijfde en een twaalfde plek waarmee ze voorlopig twaalfde in de ranglijst staan. De jonge talenten Steven Le Fevre en Steven Krol zitten daar vlak achter, op een zeventiende plek, met een veertiende en vijfde plaats vandaag. Marieke Jongens en Margriet Fokkema, die meevaren bij de vrouwen in de 470-klasse, hadden het zwaarder. Met een 25ste en 14de plek staan zij voorlopig 20ste.

Ook Marit Bouwmeester had pech vandaag. Bij haar brak in race twee het blok af waaraan de schoot van het grootzeil is bevestigd. Hierdoor kon zij die race niet starten. In de eerste race van vandaag behaalde ze een zeventiende plek. Bouwmeester staat voorlopig 41ste op de ranglijst.

Bij het Matchracen deden Renee Groeneveld, Brechtje van der Werf en Annemieke Bes goede zaken door twee van de drie races te winnen. Het team van Mandy Mulder, Eveline Schildmeier en Myke Lievens wist vandaag geen overwinningen te behalen. Coach Klaartje Zuiderbaan: “Het team van Renee begint nu lekker te lopen. Die hebben al wat meer wedstrijden gevaren. Je ziet dat ze hele grote stappen hebben gemaakt en echt midden in het spelletje zitten. Voor het team van Mandy was het zwaarder vandaag. Dit is
voor het eerst dat Mandy op hoog niveau in het matchracen meedoet. Dat is niet makkelijk. Er gingen een heleboel dingen goed vandaag, maar het is geen fleet racen. Als je het niet afmaakt heb je geen punten.”

Finn-zeiler Pieter Jan Postma begon Sail for Gold goed met een elfde en eerste plek waardoor hij voorlopig vijfde staat.

Thierry Schmitter domineert als vanouds de 2.4mR klasse en gaat met een tweede en eerste plek vandaag aan de leiding.

Tekst: Freek Nijenhuis

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: