Nederlanders doen het goed in zwaar weer tijdens tweede dag Sail for Gold

Sail for GoldStormachtig weer gisteren in Weymouth, Zuid-Engeland, met gemiddelde van 25 knopen (een dikke 6 Bft) en vlagen tot 35 knopen (8 Bft). Maar de Nederlanders varen er wel bij. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof behalen twee overwinningen. Sven en Kalle Coster varen goed bij de mannen en schuiven op in het klassement. Het Matchrace team van Renee Groeneveld houdt de goede vorm vast en wint de drie wedstrijden van vandaag. Ook voor Marit Bouwmeester legt het zware weer geen windeieren. Met twee maal een eerste plek doet zij weer helemaal mee.

470 vrouwen

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof maken de moeizame eerste dag goed met twee maal een eerste plaats op dinsdag. Daarmee stijgen ze naar een negende plek in de ranglijst. Na morgen, als er zes races zijn gevaren, mag het slechtste resultaat (de valse start van maandag) afgetrokken worden wat hun ranking zeker zal verbeteren.

Berkhout en Westerhof, die twee weken geleden nog het WK in Denemarken op hun naam zetten geven aan in Weymouth niet primair voor de winst te gaan. "Iedereen heeft hoge verwachtingen, maar wij zijn hier vooral om te testen. We moeten nog aan elkaar wennen, veel meer uren maken samen in de boot en aan onze verbeterpunten werken. Daarnaast zijn we hier om de omstandigheden op de Olympische baan te verkennen en om nieuwe technieken te testen."

Margriet Fokkema en Marieke Jongens behaalden vandaag een tiende en achtiende plek en stijgen daarmee naar de veertiende plaats in het algemeen klassement.

470 mannen

Sven en Kalle Coster blijven constant varen vandaag en stijgen met een vierde en een zevende plek naar de negende plaats in de ranglijst. Steven Le Fevre en Steven Krol deden het bijzonder goed met een derde en eerste plek vandaag en passeren daarmee de Costers in het klassement. Team Steven staat voorlopig vierde.

Matchracen

Bij het Matchracen zet het team van Renee Groeneveld de goede vorm van gisteren door met drie overwinningen op dinsdag. Groeneveld, Bes en Van der Werf hebben inmiddels zes van de zeven wedstrijden gevaren (vijf gewonnen) in de zogenaamde Round Robin. Daarin wordt in drie poules van acht teams gevaren en moet iedereen in een poule tegen elkaar zeilen. Het team van Mandy Mulder kwam vandaag door tijdgebrek niet aan de beurt en zal dus morgen als eerste starten. De acht beste teams gaan door naar de kwartfinale, waar een knock-out systeem geldt.

Laser Radial

Marit Bouwmeester maakt haar tegenvallende start vandaag helemaal goed met twee overwinningen. Daardoor stijgt de jonge Friezin 26 plekken naar de vijftiende plaats. Ook Marit Bouwmeester mag na zes races haar slechtste resultaat aftrekken wat haar ranking wellicht nog meer zal verbeteren.

Finn

Pieter Jan Postma zeilt een sterk evenement tot dusver. Met een derde en een zesde plek vandaag stijgt de Fries naar de vierde plek in het algemeen klassement.

2.4mR

Voor de zeilers in de 2.4 mR waaide het te hard vandaag en alle races werden afgeblazen. Daardoor staat Thierry Schmitter onveranderd bovenaan in de ranglijst.

Tekst: Freek Nijenhuis

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: