Na Kiel maakt nu Amsterdam zich op als gastheer van de Extreme 40 Sailing

Oman Sail’s MasirahRuim 50.000 mensen trotseerden weer en wind om vanaf de kade in Kiel de derde editie van de iShares Cup 2009 te kunnen aanschouwen. Het was een nek aan nek race tussen de nummers 1 en 3 van de wedstrijdserie, Oman Sail’s Masirah en Oman Sail’s Renaissance, waarbij Oman Sail’s Masirah (Pete Cummings) de overwinning van Kiel naar zich toe trok. De eindzege is echter nog niet besloten; de internationale vloot catamarans zal binnen enkele weken Amsterdam aandoen.

In de Amsterdamse IJ‐haven zal de strijd tussen de 10 gigantische catamarans voortgezet gaan worden: van vrijdag 25 september t/m zondag 27 september vinden de races plaats, dagelijks van 13.00 tot ongeveer 17.00 uur, natuurlijk afhankelijk van de wind. Er zullen zo’n 6 races per dag worden gevaren, die elk 20 minuten duren. ’s Ochtends zijn de cats echter ook al in volle glorie te bewonderen, als ze aan het ‘proefdraaien’ zijn.

Amsterdam staat onder de zeilers bekend als pittig en onvoorspelbaar. Door de hoge gebouwen langs de IJ‐oever is de wind soms ‘vlagerig’, wat vele vaardigheden van de zeilers vereist om de snelheid te kunnen controleren. Tel daarbij op de beperkte ruimte waarin de 12 meter hoge catamarans moeten manouvreren, en het is duidelijk waarom de iShares Cup met recht ‘extreme inner city sailing’ wordt genoemd.

Het evenement is vrij toegankelijk voor publiek. Op de Veemkade staat een grote tribune, waar men onder het genot van een drankje van de publieksbar een prachtig zicht zal hebben op het spektakel in de IJ‐haven, tussen de Javabrug en de Verbindingsdam.

Deelnemers iShares Cup Extreme 40 Sailing Series 2009:

• BMW ORACLE Racing (USA) – James Spithill (AUS)
• BT (EUR) – Nick Moloney (AUS)
• Holmatro (NED) – Mitch Booth (AUS)
• iShares (EUR) – Shirley Robertson (GBR)
• Gitana Extreme‐Groupe LCF Rothschild (FRA) – Yann Guichard (FRA)
• Groupama (FRA) – Franck Cammas (FRA)
• Luna (FRA) ‐ Erik Maris (FRA)
• Ecover (EUR) – Mike Golding (GBR)
• Oman Sail Masirah (OMA) – Pete Cummings (GBR)
• Oman Sail Renaissance (OMA) – Loick Peyron (FRA)

Evenementen en data iShares Cup 2009:

• Venetië, Italië – 15 t/m 17 mei
• Hyeres, Frankrijk – 3 t/m 5 juli
• Verenigd Koninkrijk – 1 t/m 3 augustus
• Kiel, Duitsland – 28 t/m 30 augustus
• Amsterdam, Nederland – 25 t/m 27 september
• Almeria, Spanje – 10 t/m 12 oktober

Kijk op de www.iSharesCup.com voor het laatste nieuws over de iShares Cup 2009.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: