Geen cadeaus tijdens ONK Formule 18 2009

Scherpe starts tijdens ONK F18 2009Voor het tweede jaar op rij werd in Medemblik het Open Nederlands Kampioenschap Formule 18 gehouden. Een internationaal deelnemersveld van 55 boten verscheen afgelopen weekend aan de start. Tot en met de laatste race bleef het ongenaakbaar spannend. Maar liefst drie teams maakten kans op de titel. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij trokken uiteindelijk aan het langste eind met slechts twee punten verschil op de nummer twee. Het duo prolongeerde hiermee de titel op hun Hobie Wild Cat voor het derde jaar op rij.

Zaterdag was voor veel zeilers niet de meest gunstige dag. Licht weer en windwakken husselde het competitieve wedstrijdveld flink door elkaar. Slechts twee van de geplande vier races konden uiteindelijk worden gevaren. Op zondag kregen de zeilers waar ze op gehoopt hadden: een mooie 3-4 beaufort uit het noorden met als bonus de nodige zonnestralen. Het werd een mooie zeildag waar de organisatie vier wedstrijden, enkele onder zwarte vlag, wist te starten.

Heemskerk en Tentij opnieuw op weg naar de titelHeemskerk en Tentij opnieuw op weg naar de titelZondag bij de eerste race was het Formule 18 wedstrijdveld nog een beetje zoekende wat de meest gunstige kant van de baan was: onder de kant bij Medemblik of toch het IJsselmeer op? Naarmate de races vorderden bleek de kant van Medemblik favoriet te zijn. “Het waren stuk voor stuk spannende races. Darren Bundock en Will Howden stonden na zaterdag bovenaan en was er dus werk aan de winkel. De laatste drie races was het constant stuivertje wisselen met hun, ze hebben het ons zeker niet makkelijk gemaakt. Maar van die Fransen werden we af en toe helemaal gek, die waren zondag niet bij te houden!”, vertellen Heemskerk en Tentij enthousiast na de races. De Franse zeilers waar de heren op doelen waren Olivier Backes en Arnaud Jarlegan. Na een moeizame eerste race schreven zij drie paaltjes op rij bij, wat hun uiteindelijk de derde plaats op het podium opleverde.

Jorden Veenman en Mischa de Munck mochten nog een prijs in ontvangst nemen als beste Formule 18 jeugdteam.

Ontlading op het podium tijdens de prijsuitreikingOntlading op het podium tijdens de prijsuitreikingUitslag
1.Heemskerk/Tentij (Hobie Wild Cat) 10 pnt. 1 (7) 2 2 2 3
2. Bundock/Howden (Hobie Wild Cat)12 pnt. 3 1 (4) 3 3 2
3. Backes/Jarlegan (Capricorn) 14 pnt. (13) 2 9 1 1 1

Veel tijd om te ontspannen is er niet. Aankomend weekend zullen veel catamaranzeilers aan de start verschijnen van de 30ste editie van de Ronde TienGemeten (www.rondetiengemeten.nl).

www.hobiecat.nl
Volledige uitslag te vinden op: www.opendutchsailing.org

Foto’s: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: