CR Trophy 2009 - Veel wind, veel fun, weinig deelnemers!

CR Trophy 2009 - Veel wind, veel fun, weinig deelnemers!Op 12 en 13 september jl. vond in Blankenberge de 3de CR Trophy plaats. Alhoewel er kosten nog moeite werden gespaard om er een geslaagd evenement te maken, kwamen er, ondanks de zeer uitgebreide CR vloot, slechts 22 deelnemende zeiljachten aan de start. Er werd nochtans voldoende ruchtbaarheid gegeven, er was een mooie prijzenpot, een gratis vat bier en spaghetti aan een democratische prijs. Het dient wel vermeld dat het VNZ het voor mekaar bracht om op de zondag eveneens te wedstrijd in te richten.

Zaterdag 12 september

Met een pittige Noordooster, 5 tot 6 Bft., werd geopteerd voor een parcours van net geen 23 zeemijl. Om 11u55 werd de start gegeven voor de klassen CR B en CR C. Om 12u10 mocht klasse CR A van start gaan. Start in oostelijke richting, met als eerste waypoint de O-boei. Van daaruit terug naar de startboei, een slalom tussen enkele nabijgelegen boeien en aan de wind naar de MOW. Aan de peilpaal lagen we reeds eerste van de ganse vloot. Eenmaal dit obstakel te hebben gerond was de richting nu O-boei, een spinaker rak. Na de O-boei weer richting start voor weer een slalom tussen de A-boei, B-boei, C-Boei, W-Boei. Van hieruit ging het via de O-boei naar de Mow. Op de terugweg van de Mow naar de A-boei, haalden de snelle boten snelheden van 16 knopen. Er wachtte de deelnemers nog een ommetje naar de O-boei, om via de B-boei vanuit westelijke richting de finishlijn te overschrijden. De line honours waren voor de X41 Lender. Tweede over de streep was NRJBall van Roland Claeys.

Minder geluk had Jan Maes, met zijn X41, Bleuke. De rol van het lijoog brak in stukken, met een opgave tot gevolg. Emoyeni brak de roerkoning. Als ik me niet vergis had solozeiler Geert Devriendt, met zijn Pogo 6.50 Bling-Bling, problemen met de zak van zijn spinnaker. Alleen de lintjes blijven gangen aan zijn reling, de rest van de zak belandde in zee.

Zondag 13 september

Een nog pittigere Noordooster, zwaardere zeegang en een parcours van 17 zeemijl dat ons naar de WBN en de WBE voerde. Het weder was slechter dan daags voordien, wind en regen. Wegens een windshift zat er maar 1 spinnakerrak in, van de WBN naar de O-boei. Na twee uur en achttien minuten te hebben gevaren, haalden de X41 Lender voor de tweede dag op rij de line honours. Tweede was weerom de NRJball.

Omstreeks 17u00 werd de uitslag bekend gemaakt

High-Spirit (Spirit 28 - RSYB) werd 1ste in de CR C klasse.

Vinnaly (J-24 – VNZ) eindigde 1ste in de B klasse.

Lender (X41 – RSYB) mocht de 1ste prijs in de CR A klasse in ontvangst nemen.

Uit de prijzenpot mocht een prijs gekozen worden, de laatst geklasseerde eerst. De laatsten hadden dus de mooiste prijzen, het weze hen gegund. Elke schipper kreeg nog een CD met foto’s, de zaterdag door Luc de Raedt vastgelegd. De winnaars van elke klasse kregen nog een mooie trofee mee.

Hopelijk komt er volgend jaar nog meer volk voor deze wedstrijd, die stilaan een klassieker wordt.
Aan de organisatoren, RSYB en VVW Blankenberge, zal het zeker niet gelegen zijn.

Uitslagen en foto’s (op zondag 13/09 door Marc de Waele genomen) op de site van de RSYB: www.scarphout.be

Tekst: Alain De Meulenaere

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: