Aanvaring tijdens iShares Cup Amsterdam

Aanvaring Ecover tijdens time trial iShares 2009Spectaculaire races op donderdag 24 september, tijdens de mediadag en oefensessies van de iShares Cup. Met zo’n 12 knopen wind waren de omstandigheden prima voor de negen Extreme 40-catamarans in de Amsterdamse IJ-haven (die slechts 875 bij 265 meter groot is). Dat de kade en de andere boten verraderlijk dichtbij zijn ontdekten de bemanningsleden van de Ecover en de Oman Sail Renaissance, die tijdens de afsluitende time trial met elkaar in aanvaring kwamen.

Mike Golding, schipper van Ecover: “Echt een klassieke bakboord-stuurboord aanvaring. Ik denk dat ze ons niet hoorden schreeuwen. De Renaissance raakte ons op een relatief zwakke plek van de boot, aan de achterzijde van een van de drijvers. Het ziet er erger uit dan het is. Gelukkig is het geen structurele schade."

Flinke schade aan de romp van de EcoverFlinke schade aan de romp van de EcoverLoick Peyron sluit zich bij Golding aan: “Het is geen goede dag voor ons. We voeren achterin de vloot en waren in gevecht met de andere Oman Sail catamaran (Masirah). Niemand aan boord had aandacht voor de rechterzijde en dan kan dit gebeuren. We hoorden niets en we raakten de Ecover. Echt heel vervelend, niet goed. De tweede keer in drie weken. Niet dezelfde situatie, maar toch ... (Oman Sail Renaissance raakte Team Wirsol Kiel Sailing City tijdens de eerste racedag in Kiel). Ons walteam zal de hele nacht doorwerken om het Ecover team te helpen de schade te repareren en om de boot morgen weer op het water te krijgen.”

De negen iShares Cup boten hadden prima weersomstandigheden tijdens de mediadag, met windsnelheden om en nabij de 12 knopen (een kleine 3 Bft) en de bemanning werd uitgedaagd door de vlagen die door de gebouwen aan de IJhaven uit onverwachtse hoek kwamen. Delta Lloyd Kernploeg-leden Sven en Kalle Coster waren naar de IJ-haven gekomen om te ervaren wat het is om met een 40-voets catamaran te varen. Ook topzwemster Inge Dekker stapte op een Extreme 40 onder de hoede van een andere Olympische medaillewinnares, Shirley Robertson. Team iShares van schipper Shirley Robertson moest een bemanningslid wisselen nadat Adam Piggott zijn enkel ernstig verstuikte tijdens de eerste race van de dag. Piggot zal worden vervangen door de Britse 49-er zeiler Paul Campbell- James.

Vrijdag 25 september is de eerste officiële racedag van deze derde editie van de iShares Cup. Tot en met zondag 27 september zullen dagelijks acht wedstrijden worden gevaren op het kleine, krappe en uitdagende parcours in de IJ-haven.

www.iSharesCup.com
Foto's: Thierry Martinez/Sea&Co/OC events

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: