Oud-olympisch zeiler André Nelis krijgt verloren medailles terug van IOC-voorzitter Jacques Rogge

Oud olympisch zeiler André Nelis krijgt verloren medailles terug van IOC-voorzitter Jacques RoggeIOC-voorzitter Jacques Rogge heeft oud-olympisch zeiler André Nelis vrijdagavond een reproductie overhandigd van de twee medailles die hij had gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Melbourne in 1956 (zilver) en die van Rome in 1960 (brons), telkens in de Finn klasse. Nelis raakte de medailles kwijt toen een hevige brand in 1984 zijn zeilmakerij in de as legde.

André Nelis kreeg de medailles tijdens een korte ceremonie in de gebouwen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) in Brussel. 'Nooit gedacht dat ik ze nog zou kunnen tonen aan mijn kleinkinderen', vertelde een duidelijk geëmotioneerde Nelis achteraf.

De 73-jarige Nelis behoort tot het selecte groepje van acht Belgische sporters die meer dan één olympische medaille wonnen en daar is hij zeer trots op. Toen hij na zijn carrière bedrijfsleider werd van een zeilmakerij, gaf hij zijn trofeeën een ereplaats in zijn bureau, maar na de brand bleef daar tot zijn grote spijt niets meer van over.

Nelis is altijd goed bevriend geweest met Jacques Rogge, jarenlang één van zijn grootste concurrenten in het zeilen. 'Jacques liet me indertijd weten hoe erg hij het vond voor mij. De laatste jaren werd over de medailles niet meer gesproken, maar het gemis bleef knagen. Tot ik op een goede dag in 2007 een mailtje kreeg van Jacky. Hij schreef me dat hij nooit vergeten was dat ik mijn twee medailles had verloren in de brand en dat hij er alles aan zou doen om de oude mallen te vinden en ze opnieuw te laten maken. Ik was door het dolle heen. Dat hij dat voor me wilde doen, vind ik onwaarschijnlijk knap'.

Dik twee jaar later is de belofte van Rogge een feit en overhandigde hij de medailles aan zijn jeugdvriend.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: