Hydroptère is de snelste en klokt een topsnelheid van 55,5 knopen (103km/u)

Hydroptère is de snelste en klokt een topsnelheid van 55,5 knopen (103km/u)De Franse vleugel-trimaran Hydroptère is nu echt het snelste door wind aangedreven vaartuig op onze planeet met een nieuw record op de 500 meter van 51,36 knopen gemiddeld. Het vorige zeilrecord werd neergezet door kitesurfer Alex Caizergues die vorige jaar in Namibia niet verder kwam dan 50,57 knopen. Alain Thébault en zijn bemanning zette ook een nieuw zeilrecord op de 1000 meter en verhoogde de gemiddelde snelheid van 43,09 naar 48,72 knopen.

Het nieuwe zeilrecord werd in Hyères gezeild en moet nog goedgekeurd worden door het WSSRC. Er stond een sterke westelijke wind van 28 knopen.

Gedurende de run klokte Alain en zijn bemanning een topsnelheid van 55,5 knopen (103km/u) en een gemiddelde snelheid van 51,36 knopen.

We kunnen nu al vertellen dat ze bij Hydroptère niet stil gaan zitten nu het record op hun naam staat. Een parallel en experimenteel project is reeds in de maak en zal in de lente van 2010 op het meer Léman een demonstratie geven wat een voorbeschouwing moet zijn voor de ontwikkeling van een nog grotere hydrofoiler, die rond de wereld zal zeilen (of is het vliegen). Drie nieuwe records zullen het doel zijn: de Atlantische en Stille Oceaan oversteek, en het heuse rond de wereld zeilrecord.

www.hydroptere.com
Foto: Gilles Martin-Raget / L'Hydroptere

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: