Rolex Sydney Hobart Race 2009

Rolex Sydney Hobart Race 2009 - Alfa RomeoDe Rolex Sydney Hobart Race is een zeer rustige race geworden en de “O” zo beruchte Bass Strait heeft zich in de Rolex Sydney Hobart race editie 2009 geen onstuimige kant laten zien. Iedereen zegt hier dat het een lange en rustige race is geworden vergelijkbaar met de vorige jaren. Het meeste wind dat wij gezien hebben was 35kn en Bertje heeft er 45 over gehad.

Pinta-M heeft haar stuurwiel gebroken in de surfs (met 15 knopen bootsnelheid!) van de golven aan de Oost kust van Tasmanië.

De Beneteau 40 Two True wint de Tatterall Cup ofwel de overall in IRC en Alfa Romeo voorkomt dat Wild Oats voor de 5de keer de line honours wint.

Rolex Sydney Hobart oma’s

Vuurwerk in HobartVuurwerk in HobartTerwijl jullie nu nieuwjaar aan het vieren zijn, hebben wij dat hier 12uur eerder gedaan en zie je op verschillende boten overall lege flessen Champieter, bier, wijn, glazen en op een eentje zelfs een aangeslagen vat bier staan. Hier en daar liggen nog dronken zeilers aan dek hun roes uit te slapen, terwijl de toeristen nieuwsgierig over de steigers lopen en op een Japanse manier foto’s maken (met de oma stoer poserend op de voorgrond voor die bepaalde boot) van de “après-sail”. Het is tijd om alles op te kuisen en de boot terug delivery klaar te maken. Maar hoe zijn wij Neder-Belgen eigenlijk gefinished?

Benelux resultaten

Beneteau 40 Two True wint de overall in IRCBeneteau 40 Two True wint de overall in IRCDe eerste Nederlander of Belg over de lijn was Maarten Voogd op een 7de plek, gevolgd door Roy Frijters op een 19de plek. Op 3 hebben we Bert Schandevyl die als 24ste binnen komt, voor Pierre Delvaux 57de plek. Wim Hus en ik komen als 63ste boot over de finish en de gehele bemanning van Pinta-M als 86ste. Wouter Roos heeft moeten opgeven vanwege schade aan de vallen waardoor ze geen voorzeilen meer konden hijsen.

Nu dit lijken enorm slechte uitslagen, maar dat is het niet. Want klassengewijs hebben we het er volgens mijn bescheiden mening toch niet zo slecht van afgebracht. De boot met een Belg of Nederlander aan boord die de beste resultaten hebben zijn:

  • Pinta-M die 5de werd in de ORCI klasse op 10 minuten van de getunde Farr 40 Midnight Rambler en een goede 2 uur van de eerste plek!
  • Zora 1 wordt eveneens 5de in haar klasse (PHS overall) op een uur en 18 minuten van de 3de plek en 5uur en 17 minuten van de eerste plek.
  • Merit wordt 5de in haar klasse (PHS 1) op een geode 3uur van een 3de plek.
  • Pretty Fly III wordt 6de in IRC 0 voor Maximus Nicorette en Zana op een klein uurtje van de 5de plek.
  • Paca wordt 9de in IRC 4 op een kleine 7 uur van een 3de plek.
  • Yuuzoo wordt 9de in IRC 0 op 4 uur van een 4de plek

Line Honeurs

Alfa Romeo, Neville Crichton, (NZ), Reichel Pugh 100

IRC overall

1. Two True, Andrew Saies (AUS), Beneteau First 40
2. Wicked, Mark/Mike Welsh (AUS), Beneteau First 40
3. Next, Ian Mason (AUS), Sydney 38

Klassen winnaars

IRC Div 0: Alfa Romeo, Neville Crichton, (NZ), Reichel Pugh 100
IRC Div 1: Ran, Niklas Zennstrom, (UK), Judel-Vrolijk 72
IRC Div 2: Tow Truck, Anthony Paterson (AUS), Ker 11.3
IRC Div 3: Next, Ian Mason (AUS), Sydney 38
IRC Div 4: Two True, Andrew Saies (AUS), Beneteau First 40
PHS Div 1: Wasabi, Bruce McKay, (AUS), Sayer 12
PHS Div 2: She, Peter Rodgers, (AUS), Olsen 40 MOD
Sydney 38: Swish, Steven Proud, (AUS), Sydney 38
ORCi: Two True, Andrew Saies (AUS), Beneteau First 40
Cruising: Holy Cow!, John Clinton (AUS), Oceanis 50

Voila, wij wensen jullie bij deze een gelukkig nieuwjaar vanuit Down Under Hobart.

Komen we volgend jaar terug...? Waarschijnlijk wel. Al is het enkel en alleen maar om die mega majestueuze albatrossen te zien glijden, de prachtige kust van Tasmanië, een walvis die eens nieuwsgierig komt kijken en de vele dolfijnen die ons de weg naar Hobart wezen.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: