Team Nieuwenhuis/Van West eindigt WK 49er in middenmoot

Team Nieuwenhuis/Van West eindigt WK 49er in middenmootOp zaterdag 9 januari 2010 eindigde Team Zwitserleven Nieuwenhuis/Van West in de middenmoot van het WK 49er. Het Nederlandse duo stelde zichzelf vooraf als doel om in de Bahamas de top 25 (gold fleet) te halen. Na de acht kwalificatieraces stonden Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) en Ferdinand van West (Bloemendaal) echter op de 31ste plaats. Ze gingen verder in de silver fleet en werden daarin uiteindelijk negende. De wereldtitel ging naar de Spanjaarden Iker Martinez en Xabier Fernandez.

"In die tweede ronde ging het op en neer met ons", verhaalt Nieuwenhuis op weg naar het vliegveld. Zo haalden de Oranjezeilers in de zilveren vloot van 37 olympische skiffs een derde, maar ook een 23ste plek. "In elke race lagen we wel bij de eerste vijf. Alleen gebeurde er steeds weer wat, zoals een aanvaring met een boot uit de achterhoede. In de laatste wedstrijd brak de tack line van de spinnaker en gingen we van de derde naar de tiende positie. Deze serie werd gekenmerkt door pech."

Balen

Na zes finale races bleef Team Zwitserleven in de zilveren vloot op de negende plek steken. Nieuwenhuis: "Ik baal van dit resultaat. Dit weerspiegelt niet ons huidige niveau. We kunnen beter dan het scoreboard laat zien, maar dat telt niet in de sport." Volgens de oud-olympiër in de Tornado valt de teleurstellende einduitslag grotendeels te wijten aan een 'mix van alles': "De ene keer kan de tactiek beter en de andere keer de boothandeling. We hebben samen nog niet genoeg uren in de boot gezeten." Nieuwenhuis en Van West voeren in 2009 twee testevenementen, waarna ze zich vanaf het najaar op het WK 49er stortten.

Volgende wedstrijd

Het vervolg van de 49er-campagne van Nieuwenhuis en Van West is onzeker. Zwitserleven ondersteunde het duo tot en met het WK 2010. Nieuwenhuis: "Wij vliegen vandaag naar huis, terwijl de rest doorgaat naar de Miami OCR. Onze volgende wedstrijd is om te kijken of we het seizoen 2010 kunnen varen. Onze doelstelling is om verder te kunnen."

Top vijf WK 49er 2010:

1. ESP - Iker Martinez/Xabier Fernandez, 57 punten
2. AUS - Nathan Outteridge/Iain Jensen, 84 punten
3. ITA - Pietro Sibello/Gianfranco Sibello, 96 punten
4. FRA - Dyen Emmanuel/Stephane Christidis, 102 punten
5. GBR - Dylan Fletcher/Alain Sign, 106 punten

www.49erworlds.org
www.teamzwitserleven.blogspot.com

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Fried Elliott

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: