Grevelingen Wintercup januari: een spetterende opening van het nieuwe jaar

Zondagochtend vroeg, het regent en de wind laat het afweten voor de vierde Winterwedstrijd op de Grevelingen. Hoe dichter we echter in de buurt van het Grevelingen komen, hoe beter het weer wordt. De buien maken plaats voor een constante 4 beaufort en een lekker zonnetje: ideale omstandigheden om te zeilen!

Palaver

De haven loopt vol met zeilers en de schepen worden getuigd. Om 9:30 uur zijn alle zeilers verzameld in en rond Le Bateau voor het palaver. Uiteraard wordt het nieuwe jaar op gepaste wijze ingeluid en maakt iedereen zich op voor de wedstrijd. De ORC gemeten schepen zullen de krachten meten op het oostelijke gedeelte van de Grevelingen, terwijl de eenheidsklassen en de toerklassen dichter bij de haven zullen starten.

De starts

Op het westelijke gedeelte van de Grevelingen gaat allereerst het toerveld van start, verdeeld over drie klassen. Merkbaar is dat het alweer de vierde wedstrijddag is. De ervaring die de zeilers inmiddels hebben opgedaan resulteert in een aantal mooie starts waar zich geen problemen voor doen. De toerklassen varen een lange baan over de Grevelingen, waar zij later ook nog een aantal ORC schepen zullen treffen.

De eenheidsklassen mochten het vandaag iets rustiger aan doen. Waar zij normaal drie keer een up-down baan varen, blijft het dit keer bij twee. Reden te meer om nog scherper te zijn! Bij de First 31.7 zijn het wederom de Shark en de Blauwe Knoop die om de overwinning strijden. In het J-80 veld is het dit keer niet Twan Hanse die het veld aan voert, maar geeft Laura Vroon de toon aan.

Op het westelijke deel van de Grevelingen gingen de ORC schepen van start. Zowel de ORC 3,4,5 als de ORC 1,2 zouden drie keer een up-down wedstrijd varen. De ORC 3,4,5 ging als eerste van start. Zeilmakerij.com maakt direct duidelijk de goede resultaten vast te willen houden. Helaas waren zij iets te enthousiast en lieten zich te vroeg over de startlijn drukken. Ze kwamen snel terug en gingen in de achtervolging, misschien wel een stimulans om nog harder te varen! Zusterschip Team Control maakte het ze echter bijzonder lastig!

De ORC 1,2 ging direct hierna van start. Traditie getrouw kon een massale te vroege start niet uitblijven, met als gevolg dat we het nog eens over mochten doen! Wanneer de schepen op weg naar de boventon waren, leverde dit een mooi schouwspel op. Zeker toen de tientallen deelnemers in de toerklassen, die op weg naar de finish voeren, rakelings het ORC veld passeerden! Er werd duidelijk om iedere meter gestreden en hoewel er genoeg ruimte bij de benedenton was, beleefden de zeilers soms spannende momenten.

Tekst: Frits Burg

Meer info: Grevelingen Wintercup

Grevelingen Wintercup uitslagen januari in de bijlage

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: