Nederlandse zeilers goed van start tijdens World Cup Miami

Groeneveld, Bes en Van der WerfDonkere wolken pakten zich samen boven Biscaine Bay op 25 januari 2010. Door de dreiging van deze tropische onweersbuien hield de organisatie de meeste van de 633 zeilers uit 45 landen aan de kant. Voor de Nederlandse Kernploeg kwamen de Laser zeilers (mannen en vrouwen) en de dames match racers wel in actie.

Match racen

Nederland doet met twee teams mee aan het match racen. In totaal hebben 24 teams uit 16 landen een startbewijs weten te bemachtigen onder andere op basis van positie op de ISAF SWC ranglijst. De teams in deze nieuwe Olympische discipline bestaan uit drie zeilsters per team en zijn ingedeeld in drie poules van acht.

Twee Nederlandse teams doen mee. De beide Nederlandse teams zijn in poule B ingedeeld. Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brecht van der Werf wonnen alle vier wedstrijden waar ze vandaag in uitkwamen. Zo ook de wedstrijd tegen het team andere Nederlandse team van Mandy Mulder, Mijke Lievens en Marja van Helden. Mulder, Lieven en Van Helden wisten 1 punt te scoren.

Dit Nederlandse onderonsje werd een fascinerend gevecht dat op de finishlijn pas beslist werd. Maurice Paardenkooper vertelt: “Met slechts centimeters verschil won team van Renee Groeneveld. Het was een prachtige match race en je ziet dat ze elkaar goed kennen want beide teams gingen direct in de aanval.”

De beste twee van elke groep plaatsen zich direct voor de winnerspoule van zes. Twee teams maken nog een kans om via de verliezerspoule (zes teams) door te dringen tot de kwartfinales.

Paardenkooper zei verder, “Aangezien Mandy (Mulder) niet zo hoog op de wereldranglijst staat moet de direct tegen zware tegenstanders. Ze hebben veel getraind maar dit zijn de eerste echte wedstrijden die dit trio vaart. Ze verloren van de nummers twee en vijf van de Wereldranglijst. Ze wisten bijna te winnen van Renee (nummer acht) en ze versloegen uiteindelijk Sally Barkow de nummer 11 van de wereld.”

Laser standard en Radial

Gijs Pelt "Eenzaam aan de top" Gijs Pelt "Eenzaam aan de top Vorig jaar november zijn drie Laser zeilers toegevoegd aan de Nederlandse Kernploeg. Gijs Pelt, de jongste van de drie liet coach Zielhuis vandaag zien dat hij een terechte keuze is. Met mijlen voorsprong ging hij rond de eerste boei. Hij werd uiteindelijk zesde in zijn groep.

Er doen maar liefst 104 deelnemers mee verdeeld over twee startgroepen. Marc de Haas eindigde op een goede vierde plaats in de andere groep. Roelof Bouwmeester werd gediskwalificeerd voor een overtreding op de startlijn. In het geweld van meer dan vijftig boten die tegelijkertijd proberen weg te komen, had Bouwmeester de scheidsrechters niet gehoord. Aan het einde van de race volgde derhalve diskwalificatie.

Marit Bouwmeester werd vierde in een veld van 57 deelnemers in de Laser radial klasse.

http://rmocr.ussailing.org/
Foto's: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: