Zeven overwinningen voor de Nederlandse Kernploeg in Miami

Team Coster won een manche in de 470 klasseDe zeilers van de Nederlandse Kernploeg kwamen over de hele linie goed voor de dag met zeven overwinningen op 26 januari. Marc de Haas won een manche in de Laser klasse. Dorian van Rijsselberge pakte twee overwinningen bij het windsurfen. Team Coster won een manche in de 470 klasse, Groeneveld, Bes en Van der Werf wonnen weer twee wedstrijden bij het match racen en ook paralympisch zeiler Thierry Schmitter won een race in de 2.4R klasse.

Na de tropische buien van de eerste dag liet het weer zich op 26 januari van een betere kant zien. Op het azuurblauwe water van Biscaine Bay kwamen vandaag alle tien Olympische klassen in actie. De wind was nogal onstabiel in richting, in kracht afnemend van 12 tot 8 knopen.

Windsurfer Dorian Rijsselberge gaat aan de leiding in de RS:X klasse. Marit Bouwmeester in de Laser radial staat tweede net zo als paralympische zeiler Thierry Schmitter in de 2.4R. De broers Coster staan derde in de ranglijst. Opvallend is dat ook Gijs Pelt derde staat in het Laser klassement (104 deelnemers!). Groeneveld, Bes en Van der Werf zijn met vijf overwinningen derde geworden in hun groep van acht. Daarmee plaatsen ze zich in de herkansingspoule (nummers 7 t/m 12). Indien ze bij de beste twee eindigen dringen ze, via de achterdeur, door tot de kwartfinales.

Dus goede resultaten van de Nederlanders echter er zijn ook tegenvallers. Opvallend was dat Marc de Haas in de Laser klasse na zijn overwinning in race twee de haven in zeilde. “Ja dat is wel een raar moment, maar ik kom terug van een blessure (afgescheurde pees) en ik mag maar een wedstrijd per dag varen dus dat was het. Maar het gaat goed. Gisteren een vierde plaats en nu een eerste. Maar het gaat ook goed met het herstel van de blessure en dat willen we zo houden,” zei Haas onderweg naar de fysiotherapeut.

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof kregen met tegenslag te maken in de dames 470 klasse. Na een verdienstelijke tweede en zevende plaats scheurde het duo, in race drie, hun nagelnieuwe spinnaker geheel doormidden en ze moesten noodgedwongen die race laten varen. Berkhout kon niet zo snel de oorzaak van de schade achterhalen. “De spinnaker is over de hele breedte gescheurd. Ik begrijp niet waarom. Balen. Zijn we eindelijk weer aan het wedstrijdzeilen … Nu moeten we met een ouder spietje de serie uitvaren.”

Sven Coster was niet echt tevreden. “Het was een hele lastige dag. De wind draaide behoorlijk. Onze snelheid is goed.” De rest van de 34 deelnemers tellende 470 vloot kampte klaarblijkelijk met dezelfde problemen want met een serie van 14, 1 en 7 staan de broers op een verdienstelijke derde plaats in de ranglijst.

http://rmocr.ussailing.org/

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: