Miami OCR - Thierry Schmitter blijft als enige Nederlandse zeiler in een top drie positie

 Thierry SchmitterEr stond weinig wind op 27 januari op Biscaine Bay. De wind varieerde in kracht. ‘Patchy’ wordt dat genoemd. Dat valt het best te vertalen met plekken met wind die steeds van positie veranderen.
Lobke Berkhout en Lisa Westerhof liepen het meeste schade op van de Nederlanders. De 2009 wereldkampioenen konden niet goed uit de voeten met de omstandigheden. “Je hebt goede en je hebt slechte dagen,” zei Lobke Berkhout. “Dit was een slechte dag. Erg moeilijke wind vandaag.”

Jacco Koops voegde daar aan toe: “Ze hadden geen grip op de wind. Daardoor liepen ze de hele tijd achter de feiten aan raak je het initiatief kwijt. Daar moet je uit kunnen komen. Ook in dit soort condities moeten we de wind de baas zijn. Dus hier gaan we ons weer op concentreren in de training.”

Margriet Fokkema en Marieke Jongens varen hun eerste wedstrijd als leden van de Delta Lloyd Kernploeg in de 470 klasse en staan achtste. Koops, die ook deze zeilsters begeleidt, is tevreden met het duo. “Ze varen een mooie serie en pakken de dingen heel goed op die we bespreken.”

De broers Coster staan vijfde. Het is heel spannend bij de mannen in de 470 klasse met weinig onderling verschil in punten. Er is nog veel mogelijk met drie dagen racen. De Costers vechten nog mee voor een podiumplaats. Steven LeFevre en Steven Krol die ook voor het eerst uitkomen voor de Delta Lloyd Kernploeg staan 17de.

In de Laserklasse kwam Marc de Haas niet in actie. De Haas kampt met de naweeen van een blessure. Vooraf was al besloten het zekere voor het onzekere te nemen. Dus rust voor De Haas. Gijs Pelt, die de serie zo goed begon, viel terug naar een 17de plaats. Roelof Bouwmeester liet echter zien wel goed om te kunnen gaan met deze condities met een score van 2, 5, 4. Bouwmeester staat 25ste van de 104 deelnemers.

Marit Bouwmeester vecht ook nog mee voor de medailles in de Laser radial. Ze staat nu zesde in de ranglijst. Paige Railey (USA) gaat met ruime voorsprong aan de leiding. De Amerikaanse werd nog tweede in Melbourne tijdens de eerste World Cup van dit seizoen. Bouwmeester won in Australie.

Bij de Matchracers wisten Groeneveld, Bes en Van der Werf geen potten te breken op 27 januari. Ze verloren drie keer op rij in de ‘repechage round robin’ (herkansingspoule). De beste twee van de zes in deze poule plaatsen zich alsnog voor de kwartfinales. Maar de statistieken spreken nog niet voor de Nederlanders. Er moeten nog twee wedstrijden gevaren worden.

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter staat tweede in de 2.4R klasse. Zijn trainingspartners Andre Rademakers en Barend Kol staan 7de en 8ste.

Het evenement duurt nog tot en met 30 januari met medal races (beste tien van het klassement) op zaterdag.

http://rmocr.ussailing.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: