Miami OCR - Geen medailles voor de Nederlandse zeilers

470 damesMarit Bouwmeester had nog kans op een bronzen medaille in de Laser radial klasse. Dat zag er ook redelijk uit tot halverwege het eerste kruisrak. Bouwmeester zeilde hoger en harder gebruikmakend van een bijzondere en extreme stuurtechniek. Maar de scheidsrechters op het water dachten daar anders over. Bouwmeester kreeg een gele vlag voor ‘wrikken’. En dat was haar tweede gele vlag van de week, met andere woorden onmiddellijke diskwalificatie van de medal race.

Coach Mark Littlejohn vond het heel hard. “Dit is een hele zware beslissing. We leven ermee, maar het is een zeer zware straf en ongebruikelijk in een aan de winds rak. We gaan gebruikmakend van de beelden eens praten met de jury na afloop. ”

Marit Bouwmeester zei zuur grijnzend, “Dat was wel een hele korte medal race. Dit is wel heel bizar. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is wel balen want ik wilde net deze nieuwe techniek verder ontwikkelen met precies dit weer.”

470 dames

Bij de dames in de 470 finishten Marieke Jongens en Margriet Fokkema op een knappe derde plaats in de medal race. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof werden zesde. In het eindresultaat bleven de dames van de Delta Lloyd kernploeg steken op respectievelijk een achtste en een negende plaats.

Lobke Berkhout analyseerde de week. “We hebben veel fouten gemaakt deze week, daar hebben we weer veel van geleerd. Maar de medal race hebben we redelijk goed gevaren. Deze condities hebben we als team nog niet veel meegemaakt. We missen wedstrijdritme en zeiluren hierin.”

Wat moet er dan veranderen? “We moeten beter communiceren. Meer uit de boot kijken en sneller gaan voor de wind. Maar misschien heeft dat laatste te maken met het feit dat we onze nieuw spi op de eerste dag scheurden. Met een oudje varen is niet echt snel. “

Het gaat goed met trainingspartners Fokkema en Jongens. Is dat een voordeel? “Je hebt gezien ze gaan heel goed met dit weer. Ze zitten nu in de kernploeg en we worden allebei door Jacco Koops getraind. Dus we werken samen en we hebben veel aan elkaar. Wij leren van hun in licht weer en zij leren van ons als er meer wind staat,” besluit Berkhout.

Alle resultaten via: http://rmocr.ussailing.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: