Team Zwitserleven Nieuwenhuis/Van West begint WK 49er binnen top twintig

Team Zwitserleven Nieuwenhuis/Van West begint WK 49er binnen top twintigOp maandag 4 januari 2010 begon Team Zwitserleven Pim Nieuwenhuis en Ferdinand van West (Bloemendaal) het WK 49er binnen de top twintig. Na de eerste drie kwalificatieraces met circa 16-20 knopen wind neemt het Nederlandse duo de negentiende plaats in. De vloot van 62 olympische skiffs uit 24 landen liet voor de kust van de Bahamas een hoog staaltje skiffzeilen zien.

De korte baan binnen het koraalrif en de aflandige noordenbries vergen veel techniek en tactiek. De regerende wereldkampioenen Nathan Outteridge en Iain Jensen (AUS) gaan met twee paaltjes aan de leiding.

"We hebben vandaag een serie van 12-5-14 gevaren, waarmee we absoluut tevreden zijn. Zeker die vijfde plek is goed", reageerde Pim Nieuwenhuis gisteravond vanuit de Grand Bahama Sailing Club. Het veld is opgedeeld in twee startgroepen, die gedurende de eerste drie dagen negen kwalificatieraces varen. Daarna strijdt de top 25 verder in de Gold Fleet. Team Zwitserleven heeft als doel om zich daarvoor te kwalificeren. Nieuwenhuis: "Dat moet haalbaar zijn, want we zijn redelijk goed begonnen. Het niveau is hier super hoog, dus we kunnen veel ervaring opdoen."

De condities maken het de zeilers niet gemakkelijk. Nieuwenhuis: "Twee dagen geleden trok er een koufront over en nu zitten we nog in de aflandige noordenwind daarvan. Het is ook niet echt warm. De bovenboei ligt maar dertig meter onder de kust, dus daar is de bries nogal vlagerig. Die korte banen van vier rondjes zijn wel erg leuk." Voor de komende dagen laten de weerkaarten eenzelfde beeld zien. "Bij deze omstandigheden zal iedereen onregelmatig presteren, waardoor het waarschijnlijk een WK van hoge punten - het team met het laagste aantal punten wint - wordt."

Voorbereiding

Pim Nieuwenhuis en Ferdinand van West zijn aan hun eerste seizoen als kersvers 49er-duo bezig. Beide topsporters waren de laatste jaren actief in de catamarans. Nieuwenhuis eindigde met Mitch Booth als vijfde Tornado bij de Olympische Spelen van 2008. Een jaar eerder won dit tweetal WK-brons. Van West kreeg in 2009 nog het brons omgehangen bij het WK F18. In de aanloop naar hun eerste WK 49er als olympisch 49er-team, trainden Nieuwenhuis en Van West in La Rochelle, Scheveningen en uiteindelijk de Bahamas. Nieuwenhuis: "Begin december zijn we tien dagen op trainingstage in de Bahamas geweest. Alle toppers waren aanwezig, wat die periode zeer leerzaam maakte. De week voor het WK hebben we het iets rustiger aan gedaan, omdat Ferdinand een kleine blessure aan zijn arm had. Al met al was het een prima voorbereiding, dankzij de steun van Zwitserleven."

Top drie na eerste dag:

1. AUS - Outteridge/Jensen, 5 punten
2. GBR - Morrison/Rhodes, 7 punten
3. GBR - Pink/Peacock, 10 punten

19. NED - Nieuwenhuis/Van West, 31 punten

Het WK 49er 2010 duurt tot en met zaterdag 9 januari 2010.

www.49erworlds.org
http://teamzwitserleven.blogspot.com

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Camille Parrain

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: