De eerste Goofies Race van 2010

De eerste Goofies Race van 2010De eerste Goofies van 2010. Al op twee januari… Het zou ons niet verbazen dat menig schipper al weken tevoren de bemanning verwittigde dat ze best geen al te uitgebreidelde jaarovergang op het programma zetten, zodat enkel frisse neuzen die ochtend in Colijnsplaat de zeilen zouden hijsen, trimmen en strijken.

Edoch, Koning Winter had nog een verrassing in petto voor de zeilers: op slechts enkele uren voor de start strooide Hij buiengewijs een hagelwit deken uit over Zeeland en omstreken. Dat zal alvast enkele teams die geen last hadden van katers en zo toch weerhouden hebben om de auto in te stappen die ochtend. Zij die de tocht Kees-waarts wel aanvatten, hebben ongetwijfeld geduld moeten tonen op de autowegen, achter de sneeuwruimers en strooiwagens.

Toch bleek die andere Kees, de Goof-speaker, een tevreden man omdat er meer dan 50 teams op het wedstrijdblad stonden. Speciaal voor hen hadden hij en zijn mede-Goofen een baantje uitgetekend dat ideaal zou zijn geweest mocht de wind naar pal west draaien. Protesteren tegen de baan is zoals iedereen weet niet mogelijk in Colijnsplaat. En de wind bleef waar hij stond. Zuid-zuidwest.

Daarop baanden eerst de ORC 2-5, dan de beide Ongemeten klassen en tenslotte de ORC-1 zich tegen tij een weg naar hun eerste merktekens, richting Stormvloedkering. Een paar korte lusjes in de baan zorgden ervoor dat de verkleumde bemanningen toch wat beweging hadden. Er kon dus ook gespinnakerd worden.

De zachte zeewind bleek bij momenten toch ferm in de neuzen te bijten, want hier en daar verkeek menig stuurman zich op de felle vloedstroom.

Holmatro ING RE van Lennard Van OeverenHolmatro ING RE van Lennard Van OeverenIn de ORC-1 zeilde de Holmatro ING RE van Lennard Van Oeveren als eerste over de meet, gevolgd door de Baraka GP (da’s die boot van de vrachtwagen) en de Antilope.

In ORC 2-5 haalde de Switch van Kees Meijer het met enkele berekende seconden van de A Boen en Kerstrace-winnaar Elyxir.

Bij de grote Ongemeten jongens was deze keer de Prince de Pétarcq de Playstation 4 en de Asterix te snel af. Let op het volledig Belgische podium hier!

In de Ongemeten klasse voor de schepen kleiner dan 10 meter blijkt de Bolderik dit jaar een geduchte tegenstander te vinden in de Farfelu. Deze laatste schrijft deze keer de wedstrijd op haar palmares bij. De Tissum was afgetekend derde.

Na afloop van de wedstrijd was iedereen uitermate blij dat het inmiddels hoogwater was, zodat het beklimmen van de spekgladde steigertoegangen niet voor de hilarische taferelen zorgde waar ’s ochtends nog voor gevreesd werd.

Foto's: Wim Vandesande

Goofies Race uitslagen in de bijlagen

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: